Leger Uten Grenser: Få migrantene ut av Libya

Arjan Hehenkamp i Leger Uten Grenser (MSF) oppfordrer til humanitær evakuering av flyktninger i Libya. Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB scanpix.
Arjan Hehenkamp i Leger Uten Grenser (MSF) oppfordrer til humanitær evakuering av flyktninger i Libya. Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er et behov for humanitær evakuering av migranter fra leire i Libya, mener Leger Uten Grensers (MSF) generalsekretær i Nederland. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretæren for den nederlandske avdelingen av Leger Uten Grenser (MSF), Arjan Hehenkamp, er sjokkert etter å ha sett forholdene migranter lever under i Libya.

– Disse leirene er til sjuende og sist menneskelige lagerhus, sier Hehenkamp om leirene som tilsynelatende drives av de libyske myndighetene, men som i realiteten ofte er under kontroll av forskjellige militser. MSF har forsøkt å forhandle seg til tilgang til leirene for å tilby medisinsk hjelp.

– Folk blir misbrukt, brukt og utpresset, sier Hehenkamp.

Les også: EU vil ha plan for å stenge Libya-ruten

Europeiske land har forsøkt å redusere antallet migranter som forsøker å ta seg til Europa via sjøveien fra Libya til Italia. Italia har blant annet gått med på å styrke den libyske kystvakta, slik at den skal kunne stoppe og tvinge båter til å snu tilbake til Libya. Det er også enighet med flere lokale stammer som skal bidra til å sikre landets sørlige grense.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: UNICEF: Tre av fire flyktningbarn utsettes for vold på vei til Europa

Hehenkamp mener at Libya, slik landet er nå, ikke kan være en del av løsningen på flyktningkrisen.

– Menneskene i leirene har mistet all form for kontroll. De kan ikke snakke, men man ser det i øynene deres. Da tenker man bare en ting: Få dem ut herfra, sier han, og legger til at det er et behov for "humanitær evakuering for alle flyktninger i Libya, uavhengig av hvor de kommer fra".