Boris Johnson kaster seg inn i ordkrigen om Gibraltar

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson i Downing Street.
Storbritannias utenriksminister Boris Johnson i Downing Street. Foto: Alastair Grant / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson sier det er "utenkelig" med en endring i Gibraltars suverenitet uten at det britiske folk sier ja til det. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gibraltars suverenitet er uendret, og en endring er utenkelig uten uttrykt støtte og tilslutning fra folket på Gibraltar og i Storbritannia. Det kommer ikke til å endre seg, sa Boris Johnson på vei inn til EUs utenriksministermøte i Luxembourg.

Det er de kommende brexitforhandlingene som har utløst ordkrigen om den strategisk viktige halvøya.

EUs president Donald Tusk la i forrige uke fram et forslag til retningslinjer for forhandlingene. Der heter det at EU og Storbritannia ikke skal avtale noe som helst om Gibraltar uten at det først er enighet mellom Spania og Storbritannia.

Spanias utenriksminister Alfonso Dastis sa i helgen til avisa El País at Spania må ha vetorett over enhver avtale om territoriet.

Mandag ba Dastis også britene om å dempe tonen i spørsmålet.

Det er spesielt et utspill fra tidligere toryleder Michael Howard som har fått Spania til å reagere. Howard viste til Falklandskrigen i 1982 og sa han var sikker på at statsminister Theresa May ville forsvare Gibraltar på en like besluttsom måte.

Spørsmålet om Gibraltars framtidige status kan bli svært vanskelig i brexitforhandlingene. Gibraltars egen befolkning stemte overveldende for å bli i EU i folkeavstemningen i fjor.

Gibraltar har i dag status som et selvstyrt britisk område. Spania har lenge ønsket å overta.