Krangel om valgseier til Moreno i Ecuador

Det oppstod store demonstrasjoner i Ecuador etter at Moreno vant valget. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstreorienterte Lenin Moreno vant valget i Ecuador med 51 prosent av stemmene. Rivalen Guillermo Lasso krever ny opptelling og hevder valget var rigget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med rundt 96 prosent av stemmene opptelt ser det ut til 214.000 stemmer skiller de to kandidatene. Lenin Moreno har ifølge de offisielle tallene fått 51 prosent av stemmene, mens den tidligere bankmannen Guillermo Lasso står med 49 prosent.

Lasso vil likevel ikke godta tap, med henvisning til at han ifølge tre valgdagsmålinger lå an til å vinne valget med et par prosents margin. Kun en fjerde måling utropte Moreno til vinner. Han krever ny stemmetelling i alle landets 24 provinser.

– Dette er motbydelig, vi vil ikke tillate det, sier Lasso, som har oppfordret sine tilhengere til å protestere på resultatet.

Utenfor hovedkvarteret til valgkommisjonen i hovedstaden Quito demonstrerte flere tusen av Lassos tilhengere søndag, og politiet måtte presse dem tilbake da de brøt seg gjennom barrikadene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anklager om løgn

Både venstreorienterte Moreno og konservative Lasso feiret seg selv som valgvinnere, lenge før endelig resultat forelå og til og med før stemmetellingen var begynt søndag. Da tre valgdagsmålinger antydet at Lasso ville vinne, var det sittende president og Moreno-støttespiller Rafael Correa som raste om juks:

– Det moralske bedrageriet til høyresiden vil ikke passere ustraffet, skriver han på Twitter.

Moreno sa også at valgdagsmålingene i Lassos favør var løgnaktige og misvisende.

Assange

Valgvinner Moreno har lovet å satse på høye skatter og sosiale ytelser, mens utfordreren Lasso sa han ville kutte både skatter og offentlige budsjetter. Lasso var også svært klar på at om han ble valgt, ville han sørge for at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange ble kastet ut av Ecuadors ambassade i London, i løpet av 30 dager. Assange, som har oppholdt seg i ambassaden de siste årene, var kjapp til å håne Lasso på sosiale medier:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg inviterer hjerteligst Lasso til å forlate Ecuador innen 30 dager (med eller uten hans skatteparadismillioner), tvitret han.

– Assange ja, Lasso nei, la han til på spansk.

Ber om aksept

I forkant av valget ba kirkeledere begge sider akseptere et eventuelt nederlag i valget og ikke bestride resultatet.

Det ble også luftet bekymringer for at noen skulle prøve å tukle med valgresultatet. Bekymringene bygget på at opptellingen av stemmene i første runde av valget, i februar, tok hele tre dager. Til slutt ble det klart at Moreno i den runden fikk 39,36 prosent av stemmene, mot Lassos 28,9 prosent. Hadde Moreno fått 40 prosent eller mer ville han ha vunnet valget der og da.