Skottland ber Storbritannia gi tillatelse til ny folkeavstemning

Se Sturgeons bønn til May.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skottland har sendt en formell henvendelse til den britiske regjeringen for å få grønt lys til å holde en ny folkeavstemning om uavhengighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet viser Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon til loven fra 1998 om skotsk selvstyre. Hun ber statsminister Theresa May vedta en forordning som åpner for at Skottland kan holde enda en folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia.

– Skottlands folk må ha rett til å velge sin egen framtid, kort sagt å utøve vår rett til selvbestemmelse, skriver hun.

Sturgeon legger til at hun håper på en konstruktiv diskusjon med London-regjeringen.

– Enorme følger

I en videouttalelse sier Sturgeon at en folkeavstemning burde holdes mot slutten av 2018, eller i starten av 2019. Førsteministeren sier brexit kommer til å få "enorme følger" for helsevesen, utdanning, jobber og investeringer i Skottland.

– De neste to årene er svært viktige for Skottland, fordi de kommer til å fastslå hva slags land vi skal bli, sier Sturgeon i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mottatt

May har tidligere slått fast at det ikke er det rette tidspunktet for en ny folkeavstemning midt under britenes brexit-forhandlinger med EU. En talsperson for May har bekreftet at statsministeren har mottatt brevet fra Sturgeon fredag, men ga ingen ytterligere kommentarer.

Den forrige folkeavstemningen om skotsk uavhengighet ble holdt i 2014. Da ble det nei. Meningsmålinger tyder på at velgerne mener noenlunde det samme i dag, selv om britene i mellomtiden har stemt ja til å forlate EU.

I den britiske folkeavstemningen i fjor sommer stemte et flertall av skottene nei til å forlate EU, mens det ble ja i Storbritannia som helhet.