Kommunene overtar ansvaret for tennene

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen går inn for at ansvaret for tannhelsetjenesten overføres fra fylkeskommunene til kommunene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen andre nordiske land har en tannhelsetjeneste som er organisert alene på et mellomnivå. Ved å overføre ansvaret til kommunene, vil tannhelse bli en ordinær del av deres helsetilbud og ikke lenger være en særtjeneste, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Overføringen av ansvaret til kommunene vil føre til at tannhelsetjenesten blir en del av det samlede helsetilbudet i kommunen.

– Forebygge overgrep

– Forslaget åpner for bedre samarbeidsmuligheter mellom tjenestene og et mer koordinert tilbud. Kommunene vil ha bedre forutsetninger for å hjelpe dem som kan ha store tannhelseproblemer, som beboere på sykehjem og mottakere av hjemmesykepleie. Det blir også kortere vei til både barnevern og skolehelsetjenesten. Det er viktig. Tannhelsepersonell har en nøkkelrolle i å avdekke og forebygge overgrep mot barn, sier helseministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer som i dag har rett til helt eller delvis gratis tannhelsehjelp fra fylkeskommunen, vil beholde sine rettigheter ved overføringen av ansvaret til kommunene.

Frykter svekkelse

Arbeiderpartiet betegner forslaget som et stort tilbakeskritt.

– Ansvaret for tannhelsetjenesten ble overført fra kommunene til fylkeskommunene i 1984. Bakgrunnen var at det var mange små, sårbare enmannsklinikker, store forskjeller fra kommune til kommune, vanskeligheter med å rekruttere tannleger og små eller ingen fagmiljøer, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reformen ble evaluert i 2005, og ifølge Pedersen var konklusjonen at omorganiseringen hadde vært vellykket, med en bedre tannhelsetjeneste som resultat.

– I 2017 har vi store, robuste fagmiljøer innen tannhelse der man bruker penger og fagpersonell på tvers av kommunegrensene, og der fylkeskommunene samarbeider om forskning og etter- og videreutdanning. Nå flytter regjeringen tannhelsetjenestene fra dagens 19 fylkeskommuner til om lag 358 kommuner. Dette er å reversere noe som fungerer bra, og jeg frykter en svekkelse av tannhelsetilbudet, sier Ap-nestlederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Misliker forslaget

Pedersen får støtte av nestlederen i Parat, Vegard Einan, som representerer tannhelsesekretærer og president i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum.

– Høie og (Jan Tore) Sanner går med dette forslaget imot utredningen som ble utført i 2005, uten noen annen grunn enn å tvinge kommuner til å samarbeide. Dette forslaget er ikke konsekvensutredet og vil ofre det gode faglige tilbudet brukerne har i dag, sier Einan.

– Endringene regjeringen foreslår, vil føre til en oppsplitting av dagens robuste fagmiljøer. Vi frykter at vi vil få et lappeteppe av ulike løsninger, der pasientene blir taperne, sier Steinum.