EU avviser samtidige forhandlinger om brexit og handelsavtaler

EU-president Donald Tusk (t.v.) og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker stiller strenge krav til britene. Foto: AP / NTB scanpix
EU-president Donald Tusk (t.v.) og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker stiller strenge krav til britene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU vil ha effektive brexit-forhandlinger og avviser britenes krav om at det skal forhandles parallelt om handelsavtaler. Men litt fleksibel vil unionen være.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-president Donald Tusk la fredag fram sine planer for hvordan brexit-forhandlingene med Storbritannia skal foregå.

Han avviser statsminister Theresa Mays krav om at skilsmisseforhandlingene skal gå parallelt med forhandlinger om framtidige avtaler med EU.

– Først når vi har hatt tilstrekkelig framgang om utmeldelsen, kan vi begynne å diskutere rammeverk for et framtidig forhold, sa Tusk på et pressemøte i Maltas hovedstad Valletta fredag.

Tusk gjorde det også klart at britene må overholde alle sine økonomiske forpliktelser de har til EU ettersom landet skal fortsette å være EU-medlem fram til 2019.

– Det er bare rett og rimelig overfor alle de mennesker, samfunn, bønder, forskere og så videre som vi, alle 28, har gitt løfter til, sa Tusk.

Forberedt på mislykkede forhandlinger

Tusk understreket samtidig at EU ikke vil "straffe" britene under brexit-forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brexit er straff nok i seg selv, sa han.

Retningslinjene tyder imidlertid på at EU forbereder seg på at forhandlingene kan bli svært vanskelige og kanskje kan komme til å bryte helt sammen.

EUs forhandlere skal også gjøre klart et opplegg for en overgangsløsning dersom forhandlingene drar ut i tid utover de to årene som er den formelle tidsfristen.

Maltas statsminister Joseph Muscat, som har formannskapet i EU dette halvåret, advarte på pressekonferansen med Tusk mot å bruke EUs innbyggere som brikker i et spill om brexit.

Formelt brev

Tusks retningslinjer for brexit-forhandlingene skal nå sendes til stats- og regjeringssjefene i de gjenværende 27 medlemslandene, som etter å ha lest og vurdert dem nøye, skal vedta dem på et eget brexit-toppmøte i Brussel 29. april.

Storbritannia overleverte onsdag denne uken formelt brevet til EU som utløser den såkalte artikkel 50 i EU-traktaten. Den omhandler et medlemslands utmeldelse av unionen.

Fristen for å bli ferdig med forhandlinger om utmeldelse og med nye økonomiske avtaler mellom London og EU, går ut om to år, i mars 2019.

Veien videre for brexit

* 31. mars: EU-president Donald Tusk sendte et utkast til retningslinjer for utmeldingsforhandlingene med Storbritannia til stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir igjen i EU.

* 11. april: De 27 landenes EU-rådgivere møtes i Brussel for å diskutere retningslinjene.

* 29. april: Stats- og regjeringssjefene for de 27 gjenværende medlemmene holder ekstraordinært toppmøte i Brussel. Her vedtar de EUs retningslinjer for utmeldingsforhandlingene.

* 16. mai: De 27 landenes EU-ministre ventes å vedta et detaljert brexit-mandat for EUs sjefforhandler Michel Barnier. Oppnås det ikke enighet, vil det bli innkalt til et ekstraordinært EU-ministermøte 22. mai for å vedta mandatet.

* Slutten av mai eller begynnelsen av juni: Barnier og den britiske sjefforhandleren David Davis innleder forhandlingene om britenes utmelding. Først skal det forhandles om betingelsene for utmeldingen, deretter det fremtidige forholdet mellom partene, opplyser EU.

* Oktober 2018: EU ønsker at avtalen skal være ferdig forhandlet, slik at de har tid til å få den ratifisert innen tidsfristen.

* Senest 29. mars 2019: Storbritannia forlater EU. Tidsfristen kan imidlertid forlenges hvis EU-landene og Storbritannia enstemmig beslutter dette.

(Kilde: Ritzau)