Hundrevis av sivile drept av USA-ledet koalisjon

Den USA-ledede koalisjonens flyangrep i Raqqa-provinsen i Syria krever ifølge SOHR stadig flere sivile ofre. Familien til denne lille gutten har søkt tilflukt i ruinene av en bensinstasjon i Tel Abiad-distriktet. Foto: AP / NTB scanpix
Den USA-ledede koalisjonens flyangrep i Raqqa-provinsen i Syria krever ifølge SOHR stadig flere sivile ofre. Familien til denne lille gutten har søkt tilflukt i ruinene av en bensinstasjon i Tel Abiad-distriktet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av sivile er drept i flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen i Syria og Irak de siste ukene, viser flere rapporter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble 198 sivile syrere drept i flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen i Raqqa-provinsen i Syria i mars.

I tillegg ble et stort antall sivile såret i flyangrepene, de materielle ødeleggelsene er store, og mange er drevet på flukt.

– Til tross for oppfordringer om å stanse disse angrepene, har koalisjonens flyangrep blitt stadig kraftigere, noe som har ført til ødeleggelser og drevet sivile på flukt fra flere områder av Raqqa-provinsen, slår SOHR fast.

Må slutte

– SOHR gjentar på nytt at koalisjonen må slutte å angripe sivile, uansett under hvilke omstendigheter dette skjer. Selv om IS og jihadist-grupper befinner seg i områder der det er sivile, er dette ingen unnskyldning for å angripe og drepe sivile. Syrerne trenger ikke mer død, millioner er alt drept, såret eller drevet på flukt, heter det i en kunngjøring fra eksilgruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs nødhjelpssjef Stephen O’Brien orienterte torsdag Sikkerhetsrådet om situasjonen i Syria. Han sa at flere hundre tusen syrere som er fanget i beleirede områder, står overfor "alvorlige og grusomme trusler".

Forferdelig tragedie

Også i Irak kommer det stadig flere rapporter om sivile tap som følge av flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen, først og fremst mot Mosul.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, opplyste denne uka at over 400 sivile er drept i slike flyangrep siden slutten av februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Amnesty International ble "opptil 150 sivile" drept i ett av koalisjonens flyangrep mot Vest-Mosul sist helg. USA har bekreftet at det var deres fly som sto bak angrepet og lover gransking av det de har omtalt som "en forferdelig tragedie".

Amnesty mener å se "et mønster der koalisjonens luftangrep fullstendig ødelegger hus mens familier befinner seg inni dem", noe som ifølge menneskerettighetsorganisasjonen kan være "et åpenbart brudd" på folkeretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tause

– Det blir feil om forbrytelser begått av våre allierte ikke møtes med samme kritikk og fordømmelse som tilsvarende grusomheter begått av andre, sier Hedda Langemyr, daglig leder i Norges Fredsråd.

– Norske politikere og medier var raskt ute med å fordømme den grusomme bombingen av Aleppo før jul. De siste par ukene har byen Mosul i Irak blitt utsatt for tilsvarende brutal bombing. Denne gangen er det ikke Russland og Assad, men den USA-ledede koalisjonen som står for bombingen. Norske politikere forholder seg tause. Å kritisere allierte og koalisjonen vi selv er en del av, sitter mye lenger inne enn å kritisere Russland, mener Langemyr.