Venezuelas regjering anklages for å oppheve demokratiet

Venezuelas høyesterett har gitt seg selv lovgivende makt. Et statskupp, mener presidenten i nasjonalforsamlingen.

Presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Juliio Borges, krøllet torsdag i stykker kjennelsen til landets høyesterett. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
Presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Juliio Borges, krøllet torsdag i stykker kjennelsen til landets høyesterett. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svært spesielle kjennelsen i landets øverste domstol innebærer en ytterligere forverring av Venezuelas politiske krise.

I nasjonalforsamlingen har opposisjonen flertall, mens høyesterett gjentatte ganger har støttet president Nicolás Maduro.

Det siste året har høyesterett opphevet alle nasjonalforsamlingens vedtak. Begrunnelsen er at nasjonalforsamlingen har nektet å følge høyesteretts ordre om å suspendere tre representanter som er anklaget for valgfusk.

Ber militæret gripe inn

I kjennelsen som kom sent onsdag kveld lokal tid, heter det at nasjonalforsamlingens myndighet kan utøves av høyesterett så lenge forsamlingen fortsetter å vise forakt for retten.

– Nicolás Maduro har gjennomført et kupp i Venezuela, sa forsamlingens president Julio Borges i en tale utenfor parlamentsbygningen torsdag.

– Venezuelas væpnede styrker kan ikke sitte stille, oppfordret Borges.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorvidt noen i militæret kan være villige til å prøve seg på et kupp for å styrte Maduro, slik Borges antyder, er ikke kjent.

– Et slag

Også Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) mener Venezuelas regjering er i ferd med å avvikle demokratiet i landet.

OAS-leder Luis Almagro sier høyesterettskjennelsen er et av de siste "slagene som regimet bruker til å undertrykke landets grunnlovsfestede orden og gjøre slutt på demokratiet".

Almagro peker i tillegg på en tidligere kjennelse som opphevet den parlamentariske immuniteten til medlemmene av nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig mener regjeringen i USA at den siste utviklingen i Venezuela er et alvorlig tilbakeslag for demokratiet i landet. Onsdagens høyesterettsbeslutning bryter med demokratiske og konstitusjonelle normer, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomisk krise

Hvilke konkrete politiske konsekvenser kjennelsen vil få, er foreløpig uklart. Foranledningen til beslutningen skal ha vært at nasjonalforsamlingen har nektet å godkjenne et samarbeid mellom Venezuelas statlige oljeselskap og flere private selskaper.

Regjeringen i landet mener nasjonalforsamlingen har forsøkt å trenere myndighetenes forsøk på løse Venezuelas alvorlige økonomiske krise.