Rivertonprisen til Torkil Damhaug for andre gang

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torkil Damhaug kan stolt holde grep om to revolvere fra Rivertonklubben. Og til høsten kommer det et nytt krimdrama fra forfatteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Damhaug stakk av med årets Rivertonpris for den psykologiske thrilleren "En femte årstid". I 2011 fikk han revolveren for romanen "Ildmannen".

– Denne prisen betyr veldig mye for meg. Å få Rivertonprisen er stort, men å få den for andre gang er enda større. Det betyr at juryen mener jeg har utviklet meg, sier en strålende glad Damhaug til NTB.

– Det kjennes som en stor lettelse, en veldig stor anerkjennelse, legger han til.

Skarp miljøtegning

– En femte årstid er en kriminalroman med spennende intrige, tydelig og skarp miljøtegning og en fremstillingsmåte som setter det meste av dagens norske krimlitteratur i skyggen, sier juryens leder, Hans H. Skei.

Juryen beskriver en "En femte årstid" som en kriminalroman med ekstreme kriminallitterære egenskaper.

– En femte årstid viser hvordan fortidshendelser tolkes og oppleves forskjellig, med uhyrlige konsekvenser for unge mennesker som ikke forstår hvilke krefter de utløser, skriver juryen i sin begrunnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en kriminalroman som meget vel kunne ha vært en sterk «vanlig» roman om ungdoms oppvekst og farligheter, om skiftende og vanskelige samlivsformer, om løgn og forstillelse og bedrag, om galskap i høyeste potens, om maktkamp og urett og overgrep på mange nivåer, om hevn utporsjonert over lang tid, skriver juryen.

Vil stille spørsmål

Forfatteren sier han ikke har noe budskap han vil ha ut med bøkene sine, men at han er opptatt av å stille spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke fornøyd med en bok dersom jeg ikke har tenkt noen nye tanker underveis, sier han.

Med "En femte årstid" har målet mitt har vært å sette ondskap inn i nye sammenhenger. Hva er det som gjør at det går bra med noen, og dårlig med andre, spør Damhaug.

Han forteller at forfatterspiren ble sådd på kjøkkenet hjemme i barndomsårene, der han fengslet moren med sine fortellinger om dracula, drap og groteske hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg så på min mor at jo mer grusomme og groteske historier jeg fortalte henne, jo mer fanget jeg henne. Hun kunne si at nå ville hun ikke høre mer, men samtidig signaliserte hun det motsatte: Fortell mer, sier han.

– Jeg må takke min mor for at hun ga meg denne skjellsettende opplevelsen av å kunne fange noen med historiene mine.

Forfatteren beskriver skriveprosessen som krevende arbeid.

– Jeg trenger stillhet og vann. Deretter tid. Det varierer veldig hvor lang tid jeg trenger på en bok. Jeg har brukt seks år på én, sju måneder på en annen. Jeg må være villig til å bruke den tiden som trengs, jeg vet heller aldri i starten hvordan boka ender. Det er en åpen prosess, sier han.

Allerede til høsten kommer det en ny bok, "Glasshjertet".

– Den er ikke ferdigskrevet, men jeg har kontrollen på den, den blir ferdig til september, sier Damhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knallsterke kandidater

Torkil Damhaug er utdannet lege. Han debuterte med "Flykt, måne" i 1996 og har siden gitt ut flere romaner.

Rivertonprisen tildeles årets beste norske kriminallitterære verk. Årets pris ble kunngjort torsdag. Prisvinneren mener listen inneholder flere knallsterke bøker.

De nominerte denne gang var, i tillegg til Damhaug, Karin Fossum for "Hviskeren", Unni Lindell for "Jeg vet hvor du bor", Chris Tvedt for "Den som forvolder en annens død", og Bjørn Olav Nordahl for "Dødvinkel".