Sp klarte ikke å hindre pressekonferanse om industrimeldingen

Senterpartiet krever at regjeringen stopper pressekonferansen, sier leder Geir Pollestad (Sp) i næringskomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartiet krever at regjeringen stopper pressekonferansen, sier leder Geir Pollestad (Sp) i næringskomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet reagerer på at regjeringen legger fram utvalgte deler av den kommende industrimeldingen på en pressekonferanse. Også LO reagerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først fredag – dagen etter den tillyste pressekonferansen på Herøya – vil industrimeldingen bli lagt fram i statsråd og innholdet i sin helhet bli kjent for allmennheten.

– Opposisjonen vil i den offentlige debatten etter presentasjonen være helt prisgitt regjeringens utvalg av informasjon. Senterpartiet krever at regjeringen stopper pressekonferansen, sier leder Geir Pollestad (Sp) i næringskomiteen på Stortinget til VG.

Fikk ikke støtte

Kravet fra Pollestad ble diskutert under møtet i Stortingets presidentskap torsdag formiddag. Der ble brevet "tatt til orientering", som det heter. Det kom ikke på tale å forsøke å stanse regjeringens pressekonferanse.

– Det er to forskjellige statsmakter, dette. Hvordan regjeringen velger å publisere sine saker, må regjeringen selv bestemme, sier Marit Nybakk.

Hun tilføyer at det i en tidligere periode gikk brev fra presidentskapet til regjeringen hvor det ble anmodet om at stortingsrepresentanter så langt som det er mulig må få innsyn i regjeringsdokumenter de skal behandle, før de blir offentliggjort på annet vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enhver regjering – uavhengig av politisk farge – bør skjerpe seg, slik at stortingsrepresentantene så langt det er mulig, får tilgang til dokumentene de trenger så tidlig som mulig, sier hun.

Geir Pollestad mener Erna Solberg fikk en "pekefinger" fra Stortinget.

– Jeg forventer at statsministeren tar inn over seg pekefingeren fra Stortinget og sørger for å slutte med disse planlagte og åpne lekkasjene. Om ikke vil Senterpartiet ta dette opp på ny, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjer ofte

– For flere år siden, da Pollestad selv satt i regjering, kom det stadig vekk nyheter fra regjeringen. Mange med Pollestad i spissen, svarer Henrik Asheim fra Høyre og viser blant annet til at Pollestad lekket fra Nasjonal transportplan i 2013.

Nybakk sier lekkasjer fra regjeringen i forbindelse med løpende saker skjer ofte og ikke er noe som bare er forbundet med dagens regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stortinget kan ikke hindre regjeringen i å reklamere for sakene de jobber med. Men man kunne jo tenke seg at regjeringen hadde statsråd en gang til i uka, framfor at alt kommer samtidig på fredager, sier hun.

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener regjeringens håndtering av industrimeldingen er del av en uheldig praksis som er innført.

– Statsråden legger fram godbitene i en pressekonferanse dagen før meldingen går i statsråd. Da får regjeringen oppmerksomhet om alt det den er fornøyd med, og unngår kritikk for det meldingen mangler. Det er uryddig, sier han til NTB.