Fire av ti mener globalisering truer norske arbeidsplasser

Globalisering kan være en trussel for arbeidsplasser, men også gi muligheter. Befolkningen er splittet i spørsmålet om globalisering truer norske arbeidsplasser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Globalisering kan være en trussel for arbeidsplasser, men også gi muligheter. Befolkningen er splittet i spørsmålet om globalisering truer norske arbeidsplasser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

40 prosent er helt eller delvis enig i at globalisering er en trussel mot norske arbeidsplasser, mens 34 prosent svarer det motsatte, viser en fersk måling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Det overrasker meg at det er så mange som har den opplevelsen, sier samfunnsøkonom og professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Målingen gjort av Respons Analyse for Aftenposten og Adresseavisen viser at det er personer i alderen 45 og eldre som i størst grad mener globalisering truer norske arbeidsplasser, og det er også en overvekt av menn og personer som bor på mindre befolkede steder.

Victor Norman, professor i samfunnsøkonomi ved Norges handelshøyskole og tidligere Høyre-statsråd, sier de fleste i Norge jobber i en skjermet del av økonomien som ikke er utsatt for konkurranse, og som har nytt godt av oljeinntektene.

–Norge er den store vinneren i en globalisert verden, sier han til avisen.

I samme måling svarte seks av ti at det er for mye makt i Oslo.