Senatet i USA godkjenner Montenegros NATO-søknad

Et stort flertall i det amerikanske Senatet har godkjent Montenegro som NATOs 29. medlem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både president Donald Trump og utenriksminister Rex Tillerson har uttrykt støtte til Montenegros ønske om å bli med i alliansen. Støtten sees også som en hevet pekefinger mot russisk innblanding i Øst-Europa.

Etter en foreløpig avstemning tidligere i uken, ble opptaket av den lille balkanstaten godkjent uten nevneverdig motstand og med 97 stemmer mot 2. Etter avstemningen, skal vedtaket formelt godkjennes av presidenten.

– Jeg er sikker på at alliansen blir sterkere med Montenegro som medlem. Landet besitter en svært viktig posisjon på verdenskartet, sier den demokratiske senatoren Chris Murphy.

Avstemningen i Senatet kommer dagen etter at en montenegrinsk spesialetterforsker beskyldte «russiske statlige organer» for å ha vært involvert i kupplaner i forbindelse med valget i Montenegro sist høst. Russland avfeier beskyldningen som «absurd».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har 25 av NATOs medlemsland sagt ja til Montenegro. Bare Spania og Nederland gjenstår.

Montenegro har rundt 620.000 innbyggere og ligger ved kysten av Adriaterhavet. Landet grenser til Albania i sør og har også grenser mot Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Serbia og Kosovo, som i likhet med Montenegro selv alle var del av Jugoslavia. Landet ble endelig uavhengig gjennom en folkeavstemning i 2006.