WHO slår alarm om meslingutbrudd i Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret over store meslingutbrudd i land der færre vaksineres. Bare i januar ble det rapportert om 500 tilfeller i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens reisemønstre gjør at ingen personer i noe land er utenfor rekkevidde for meslingivruset, sier WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab i en uttalelse tirsdag.

Hun mener det er spesielt bekymringsfullt at tallet på meslingtilfeller vokser i Europa. Hardest rammet er Frankrike, Tyskland, Italia, Romania, Polen, Sveits og Ukraina, som totalt står for 474 av de 559 tilfellene av meslinger som ble rapportert i januar.

I disse landene er andelen av befolkningen som er vaksinert for sykdommen, lavere enn de 95 prosentene som ifølge WHO er nødvendig for å holde sykdommen i sjakk.

Foreløpige tall for februar tyder på at tallet på nye smittetilfeller øker kraftig, opplyser organisasjonen.

Vanligvis fører meslingsmitte kun til milde symptomer, men sykdommen kan også utløse livstruende komplikasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i mars opplyste italienske myndigheter at tre ganger så mange personer er smittet av meslinger i Italia i år som i samme periode i fjor. Myndighetene mener det skyldes at mange foreldre føler seg utrygge på trippelvaksinen mot meslinger, røde hunder og kusma. Årsaken er en påstått sammenheng mellom vaksinen og autisme – en påstand som er avvist i en rekke store vitenskapelige studier.

I fattige land er det mange som ikke har tilgang til vaksinen. WHO har imidlertid påpekt at barn i rikere land har en stor risiko for å bli smittet som følge av vaksinefrykt.