General: USA var "sannsynligvis" involvert i drap på sivile i Mosul

Innbyggere bærer bort døde etter luftangrep i bydelen Jidideh i det vestlige Mosul 24. mars. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Innbyggere bærer bort døde etter luftangrep i bydelen Jidideh i det vestlige Mosul 24. mars. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA var trolig delaktig i de store sivile tapene vest i Mosul tidligere denne måneden, ifølge generalen som leder USAs koalisjon i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde sannsynligvis en rolle i disse tapene, sier general Stephen Townsend tirsdag. Han opplyser at en offiser er blitt utnevnt til å lede etterforskningen av et angrep 17. mars, som ifølge øyevitner kostet minst hundre menneskeliv.

Det er en betydelig sannsynlighet for at USA sto bak luftangrep mot bygningen hvor de sivile ofrene befant seg, medgir Townsend. Dette er konklusjonen etter den foreløpige granskingen av hendelsen.

Samtidig mener Townsend at det amerikanske angrepet i seg selv ikke burde vært nok til å legge hele bygningen i grus. Det undersøkes om ekstremistgruppa IS hadde fylt bygningen med eksplosiver.

Trolig hadde IS plassert sivile i bygningen for at de skulle fungere som et menneskelig skjold, ifølge generalen. Han understreker at USA ikke angrep sivile med vilje, og han avviser at USA nå aksepterer høyere risiko for sivile tap enn tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedårsaken til de sivile tapene i Vest-Mosul er at kampene nå foregår i trange bygater hvor IS har hatt lang tid på å forberede sitt forsvar, mener Townsend.

Ikke bare i Mosul, men også andre steder i Irak og Syria har den USA-ledede koalisjonens angrep forårsaket store sivile tap den siste tiden. Norge er et av landene som deltar i koalisjonen, men det norske bidraget omfatter ikke kampfly.