Skotske folkevalgte støtter forslag om ny folkeavstemning

Førsteminister Nicola Sturgeon i det skotske Parlamentet tirsdag. Foto: Russell Cheyne / PA / AP / NTB scanpix
Førsteminister Nicola Sturgeon i det skotske Parlamentet tirsdag. Foto: Russell Cheyne / PA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skotske Parlamentet støtter førsteminister Nicola Sturgeons ønske om fullmakt til å holde en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

69 medlemmer av forsamlingen stemte tirsdag for forslaget, mens 59 stemte mot.

Også den britiske regjeringen i London må gi grønt lys for folkeavstemningen. Bakgrunnen for Sturgeons ønske er den utbredte skotsk misnøyen med Storbritannias løsrivelse fra EU.

Sturgeon har tidligere tatt til orde for en løsning hvor skottene kan forbli en del av EUs indre marked selv om resten av Storbritannia melder seg ut. Nå mener hun en ny folkeavstemning om løsrivelse bør holdes senest våren 2019, når innholdet i brexit-avtalen mellom Storbritannia og EU er kjent.

– Skottlands framtid bør være i Skottlands hender, sa Sturgeon i selvstyreforsamlingen i Edinburgh tirsdag.

EU-forhandlinger

Storbritannias statsminister Theresa May mener det blir helt feil å holde en ny skotsk folkeavstemning samtidig som Storbritannia skal prøve å oppnå en best mulig avtale med EU. Det er ventet at hun vil gjøre det hun kan for å utsette avstemningen til etter at Storbritannia har forlatt EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstemningen i det skotske Parlamentet skulle etter planen vært holdt sist onsdag, men ble utsatt etter terrorangrepet utenfor Parlamentet i London.

I stedet ble avstemningen holdt dagen før May offisielt skal begynne utmeldingen av EU. Det skjer når hun onsdag utløser artikkel 50 i EUs Lisboa-traktat. Dette markerer begynnelsen på to år med forhandlinger før Storbritannias medlemskap i unionen oppheves.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpner for kompromiss

Å nekte skottene å stemme over sin egen skjebne vil være politisk risikabelt for en britisk statsminister som for tiden kjemper på overtid for å hindre at selvstyret og maktdelingen i Nord-Irland kollapser.

EU-spørsmålet er høyst aktuelt også der. Nordirene vil gjerne fortsette å være medlem av samme union som Irland, og mange ser med gru fram mot dagen "den grønne øya" blir delt i to av EUs yttergrense.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Skottland lover Sturgeon at hun vil prøve å forhandle med London-regjeringen om en kompromissløsning i EU-striden. Hvis dette ikke lykkes, vil hun neste måned informere det skotske Parlamentet om hva hun planlegger å gjøre videre.

Forrige gang skottene holdt folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia, var i 2014. Den gang stemte 55 prosent for å bli værende i Det forente kongeriket.