Finanstilsynet vil stille strengere krav til forbrukslån

Bankene er for dårlige til å sjekke låntakeres betalingsevne, mener Finanstilsynet. Nå vil de gjøre det vanskeligere for bankene å gi forbrukslån.

- Å redusere faren for at folk tar opp lån som de senere ikke er i stand til å betjene, er et viktig formål med retningslinjene, uttaler direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- Å redusere faren for at folk tar opp lån som de senere ikke er i stand til å betjene, er et viktig formål med retningslinjene, uttaler direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslag til nye retningslinjer understreker tilsynet at bankene må sjekke låntakers evne til å nedbetale gjeld grundigere enn det de gjør i dag.

– Vi har erfart at flere banker har svake rutiner på dette området. Blant annet er det avdekket manglende rutiner for å sjekke kundenes betjeningsevne, sier direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen i en pressemelding.

Tilsynet ønsker å minske faren for at folk tar opp lån de ikke har mulighet til å nedbetale. Derfor stiller de blant annet strengere krav til dokumentasjon av kredittvurderinger, nøyere gjennomgang av kundenes mulighet til å betale avdrag, og krav om maksimal samlet gjeld i forhold til inntekt.

Forbrukslån utgjorde om lag 3 prosent av husholdningenes samlede gjeld i slutten av 2016. Norske husholdninger har høy gjeld i forhold til inntekt, og gjeldsveksten er høyere enn inntektsveksten.