Sterke reaksjoner mot nikabkledd rådgiver i Islamsk Råd

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, mener ansettelsen av Hasic viser at Islamsk Råd Norge har en åpen holdning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, mener ansettelsen av Hasic viser at Islamsk Råd Norge har en åpen holdning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamsk Råd får kraftig kritikk etter ansettelsen av en nikabkledd kvinne som kommunikasjonsrådgiver. Ytterst uklokt, sier kulturministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nytilsatte rådgiveren Leyla Hasic (32) har markert seg i samfunnsdebatten som en sterk forsvarer av det ansiktsdekkende sløret som hun selv ikler seg.

Nå får organisasjonen refs av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) for å ha ansatt henne i stillingen.

– Religionsfriheten står veldig sterkt i Norge. Det skal veldig mye til for meg som kulturminister å ytre meg om organisasjoner som Islamsk Råd, men nå velger jeg å komme med et tydelig signal, sier Helleland.

Ansettelsen kommer etter at Kulturdepartementet bevilget nesten en halv million kroner for å hjelpe organisasjonen i arbeidet med å styrke dialogen med storsamfunnet og samholdet muslimer imellom, ifølge Klassekampen.

Ifølge stillingsbeskrivelsen skal Hasics oppgaver være kommunikasjonsarbeid, søknadsskriving og IT-drift. Hun vil ikke selv kommentere ansettelsen overfor avisen, men viser til generalsekretær Mehtab Afsar i IRN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva et menneske har i hodet er viktigere enn det de har på hodet, sier Afsar til Klassekampen. Han mener ansettelsen viser at IRN har en åpen holdning.

Bakgrunn: Sterke reaksjoner mot nikabkledd rådgiver i Islamsk Råd

– Fremmed plagg

Islamsk Råd Norge skal være muslimenes felles interesseorganisasjon i Norge og bidra til dialog med og brobygging til storsamfunnet. Helleland mener "mange i Norge", også mange muslimer, ser på plagget som fremmed, og at det skaper større avstand snarere enn å redusere den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tror IRN dette bidrar til å være en bedre brobygger og dialogpartner med andre tros- og livssynssamfunn? Jeg mener dette er ytterst uklokt og provoserende, sier kulturministeren til NTB.

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari, er også kritisk til ansettelsen.

– Islamsk Råd viser nok en gang sitt sanne ansikt og at de ikke bare er helt i utakt med samfunnet, men de er tilretteleggere for det ekstreme. At de ikke skjønner at en som dekker seg til slik at ingen kan se ansiktet på vedkommende, umulig kan drive med "kommunikasjonsarbeid og være brobygger til storsamfunnet", viser hva slags ekstrem radikal organisasjon de er, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylo Taraku, rådgiver i Tankesmien Agenda, slutter seg til kritikken og mener organisasjonen ikke ønsker å bygge bro mellom bro mellom muslimer og majoritetsbefolkningen.

– Her har progressive muslimer en jobb å gjøre, sier Taraku, som tidligere var talsmann for organisasjonen LIM, som jobber for likestilling, integrering og mangfold.

Kan stanse støtte

I et brev som NTB har en kopi av, der departementet midlertidig holder tilbake penger til IRN, blir det understreket flere steder at de økonomiske tilskuddene til IRN gis under forutsetning av at organisasjonen skal "fremme samhold blant muslimer og tilhørighet til det norske samfunnet". Departementet poengterer også at bevilgningene til organisasjonen kan bli stanset hvis IRN ikke bruker pengene i tråd med forutsetningene.

Regjeringen startet i fjor høst arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universiteter. Ap, Venstre, SV, Frp, KrF og Senterpartiet har i Stortinget i høst støttet forbud i skolen – og et forbud kan være på plass i løpet av året.

Islamsk Råd Norge har ikke besvart NTBs henvendelser om denne saken.