Marerittstart for Lagerbäck: – Det er rett og slett pinlig, svakt og elendig

Lars Lagerbäcks debut som landslagssjef endte som Per-Mathias Høgmos, med at siste sjanse i en VM-kvalifisering ble forspilt. Nord-Irland vant 2-0.

Lagerbäcks første kamp på landslagsbenken lignet dessverre mye på Høgmos for tre og et halvt år siden, da det ble 0-3 mot Slovenia. For norsk fotballs del er det å håpe at deres veier skilles der.

– Jeg har et stort ansvar for at vi var passive og gjorde feil. Det var ikke noe vinnerlag på banen i første omgang, sa Lagerbäck, som etterlyste "attityden" han tidligere har snakket om.

Nord-Irland sjokkåpnet og vant fortjent over et norsk lag som ikke evnet å omsette svenskens ideer i praksis, verken defensivt eller offensivt. Scoringer av Jamie Ward og Conor Washington fra engelsk mesterskapsserie lukket døren til det gode selskap for Norge.

– Vi ble stresset og mistet roen etter det tidlige baklengsmålet, og så endte det med at vi slo mye planløst langt, sa Stefan Johansen.

Det nordirske laget er nå ubeseiret i sine åtte siste kvalifiseringskamper på hjemmebane, hvorav seks er vunnet. Norge har tapt fem strake bortekamper i kvalifisering, mot Italia, Ungarn, Aserbajdsjan, Tsjekkia og Nord-Irland.

Det er et sceneskifte. Norge hadde slått Nord-Irland i Belfast fem ganger på rad, med sammenlagt 15-3, men søndag tok den rekken ubønnhørlig slutt sammen med det siste lille håpet om norsk deltakelse i VM-sluttspillet i Russland.

Joshua King i aksjon i VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Et år med trening

Hjelp fra Tyskland tidligere på dagen gjorde at Norge med seier ville vært med i kampen om 2.-plass for fullt, men nå er det sju poeng opp til Nord-Irland. Det betyr i praksis at de fem siste kampene i kvalifiseringen blir forberedelser til neste EM-kvalifisering.

Fem kamper (samt noen vanlige landskamper) gir nok bedre betingelser for Lagerbäck til å innføre sin spillidé i det norske laget enn de seks treningsdagene han hadde med spillerne før kampen i Belfast.

– Det ble mye informasjon, og alt sitter ikke ennå, medga Rune A. Jarstein.

Lagerbäck overrasket også noe i laguttaket. Blant annet brukte han en Håvard Nordtveit uten kamptrening framfor Sander Berge, som hadde vært så god på trening. Da Berge fikk sin debut kvarteret før slutt (og kaptein Stefan Johansen gikk ut), var kampen allerede tapt.

Lua i hånda

VGs fotball-ekspert Bernt Hulsker var klar på at Norges prestasjon ikke var god nok.

– Vi hadde en kampplan, den prøvde vi å følge, men vi lyktes ikke. Vi har folk som ikke går i duellene, det er ikke godt nok. De står med lua i hånda to ganger i midtforsvaret. Det er rett og slett pinlig, svakt og elendig. Vi taper fullt fortjent, sa han i VGs direktestudio.

Underveis i kampen sa Eurosport-kommentator Kjetil Rekdal at prestasjonen «står til stryk».

– Hvor er lederen som reiser seg - den med det største, norske hjertet?, sa Rekdal.

Sander Berge hevet det norske laget i det kvarteret han spilte i debutkampen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fort gjort

Lagerbäck-perioden i norsk landslagsfotball kunne vanskelig fått en dårligere start. Før det var spilt halvannet minutt lå ballen i det norske målet.

Første gang Nord-Irland nærmet seg det norske feltet vendte Nottingham Forest-spiller Jamie Ward av en passiv Even Hovland og sendte ballen i mål i lengste hjørne.

De norske så ut til å bli påvirket av den smellen, og det var lite konstruktivt å se i det norske spillet. Hjemmelaget trykket som ventet til i duellene og vant de fleste av dem. Lagerbäck har jobbet med å få ballen raskt inn i motstanderens felt, men det så vi lite til. Det var vertene som var mest direkte i spillet sitt.

Norge kunne ha kommet inn i kampen igjen i det 27. minutt. Da ble ballen slått inn i Nord-Irlands felt, og 2.-ballen havnet hos Alexander Søderlund, som skjøt med venstre fra 20 meter. Ballen smalt i tverrliggeren utenfor keepers rekkevidde.

Det ble intet vendepunkt. Vel fem minutter senere sviktet det defensivt for Norge igjen. Lagkaptein Steven Davis spilte QPR-spissen Conor Washington gjennom det norske forsvaret, og alene med Jarstein doblet han hjemmelagets ledelse.

Nordtveits frispark fra langt hold som ble slått til corner ble eneste norske sjanse i 2. omgang, og kampen ebbet ut med 2-0.

– Kvalifiseringskampene vi har igjen blir som treningskamper, der vi kan spille med senkede skuldre og tenke EM-kvalifisering, sa Joshua King.