Trump langer ut mot konservative kongressmedlemmer

President Donald Trump klarte ikke å få nok støtte til sin helsereform. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump klarte ikke å få nok støtte til sin helsereform. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump går til Twitter-angrep på konservative republikanere i Kongressen etter at helsereformen hans ikke gikk gjennom. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps misnøye er søndag rettet mot medlemmene av det såkalte Freedom Caucus, en gruppe med bånd til Tea Party-bevegelsen. De syntes ikke kuttene i statens utgifter var store nok i Trumps reform, og nektet derfor å gi sin støtte.

– Demokratene smiler i Washington fordi Freedom Caucus, med hjelp fra Club for Growth og Heritage, har reddet Planned Parenthood og Obamacare, skriver Trump på Twitter.

Organisasjonen Club for Growth og tankesmia Heritage Foundation er innflytelsesrike politiske organisasjoner på den konservative siden i USA. Planned Parenthood er en organisasjon som jobber for familieplanlegging og kvinnehelse. Den er blitt en skyteskive for mange konservative fordi den også tilbyr abort.

Club for Growth var tidlig ute med å kritisere Trump da han lanserte sitt kandidatur. Gruppa omtalte ham som en liberaler som ønsket en stor offentlig sektor, og kalte ham "den verste typen politiker, som sier hva som helst for å bli valgt".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Splittelse

Da det fredag ble klart at det ikke kom til å bli flertall for den nye reformen som skulle erstatte tidligere president Barack Obamas ordning, valgte Trump og den republikanske ledelsen i Representantenes hus å trekke hele lovforslaget. Det ble sett på som et stort prestisjenederlag for presidenten.

Tidligere har Trump lagt skylda på sine politiske motstandere hos Demokratene, og var raskt ute med å påpeke at ingen fra partiet var villig til å støtte helsereformen. Men søndag var det altså partikollegene presidenten kritiserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moderate republikanere var misfornøyde med Trumps reform, blant annet fordi de fryktet at velgerne ville reagere negativt på de kraftige kuttene det var lagt opp til i Medicaid-programmet og fordi helseforsikringen for eldre blir dyrere.

Når den konservative fløyen da presset på for enda hardere kutt i de føderale utgiftene, ble et kompromiss umulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjelegranskning

Reformens forlis har synliggjort at Republikanerne er et parti delt i moderne populister, konservative av den gamle skolen og mer moderate fra distrikter der Demokratene står sterkt. Til tross for Republikanernes flertall i Washington, står fløyene i partiet mot hverandre og kjemper for å få en hånd på rattet, skriver nyhetsbyrået AP.

Etter nederlaget om helsereformen er det nå sådd tvil om partiets representanter i Kongressen kan komme til enighet om en skattereform, et annet av Trumps valgløfter. En rekke vanskelige budsjettvedtak står også for tur.

– Jeg tror vi må drive litt sjelegranskning internt for å finne ut om vi i det hele tatt kan fungere som en styrende enhet, sier North Dakota-representanten Kevin Cramer.

– Det er enkelte i den republikanske gruppa i Representantenes hus som ennå ikke har vekslet over fra å klage til å styre, sier Whit Ayres fra meningsmålingsinstituttet North Star Opinion Research. Han føyer til:

– Og denne gangen er Det hvite hus kontrollert av en politiker som ikke egentlig forsøker å lede partiet.