Stenger veier i nord på grunn av uværet

Snø og vind over E10 Raftsundet bru i Nordland. Det er meldt om vanskelige kjøreforhold på flere veier i Nord-Norge søndag. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix
Snø og vind over E10 Raftsundet bru i Nordland. Det er meldt om vanskelige kjøreforhold på flere veier i Nord-Norge søndag. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere veier og fergestrekninger i landets tre nordligste fylker er stengt søndag grunnet kraftig vind og uvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veitrafikksentralen oppfordrer trafikanter til å kjøre etter forholdene og regne med god tid dersom de skal ut og kjøre over fjellovergangene søndag, skriver iFinnmark.

– I dag kommer det mye vind, noen rolig perioder og så vind igjen. Veiene vil kunne bli stengte, kolonnekjørte og så stengte igjen, sier trafikkoperatør Jonas Johnsen ved Veitrafikksentralen.

Søndag ettermiddag er flere veier i Finnmark stengt, eller kolonnekjørt. Blant annet er E6 på Sennalandet og E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp stengt. I Nordland er E10 over Bjørnfjell stengt på grunn av uvær.

– Sjeldent mye vind

– Det er sjelden jeg har opplevd så mye vind her, sier skipper Stig Kristoffersen på Lyngen-fergen til Nordlys. Etter at fergen la til kai i Olderdalen klokken 16.35, vurderte mannskapet at det ikke lenger er forsvarlig å fortsette trafikken før været har roet seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Bodø er entreprenører rundt om på anlegg og byggeplasser bedt av politiet om å se til byggeprosjektene sine fordi det blåser så kraftig, skriver NRK. Politiet forteller at sikringsgjerder har blåst ned og at usikrede gjenstander blåser utover byggeplasser. Søndag kveld blåser det liten kuling i byen.

Fergesamband

Ferjestrekningen Nyvoll- Korsfjorden på fylkesvei 19 i Finnmark ble søndag morgen innstilt på grunn av uvær, det samme gjelder strekningen Bognes – Lødingen på riksvei 85 i Nordland og strekningen mellom Belvika og Vengsøya i Troms.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksvei 7 over Hardangervidda er søndag åpnet igjen, etter å ha vært stengt på grunn av uvær.

Skredfare

Ifølge Meteorologisk institutt var det fra sent lørdag ettermiddag og utover ventet lokalt vestlig opp i liten stor og vindkast over 30 meter per sekund lokalt i deler av Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Troms og Finnmark har det vært mye snø og haglebyger, mens det i Nordland er mest sludd og regnbyger, sier meteorolog ved Værvarslinga i Nord-Norge til Dagbladet.

Samtidig er det varslet betydelig snøskredfare i store deler av Troms og Nordland, som følge av fokksnø og fare for våte flakskred. For søndag har Varsom.no oppjustert skredfaren for Ofoten, Salten, Svartisen og Indre Troms til faregrad 4. Noen store naturlig utløste skred forventes, og det er fokksnø i lesider som følge av flere dager med kraftig vind og stort snøfall som er skredproblemet.

Godvær på Østlandet

På Østlandet og i Sør-Norge har søndagen bydd på en smak av sommer mange steder.

– Årets første temperaturmålinger over 20 grader! Skotselv og Vestfossen i Buskerud passerte 20-tallet søndag ettermiddag, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

I Skotselv er det målt 20,6 grader, mens det i Vestfossen ble målt 20,5 grader. Tønsberg, Arendal, Asker og Drammen har alle målinger på over 18 grader.