Kommisjon skal granske dødsfall og skader i helsetjenesten

Helseminister Bent Høie (H) foreslår å opprette en kommisjon som skal undersøke alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) foreslår å opprette en kommisjon som skal undersøke alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for råd om det motsatte vil regjeringen opprette en kommisjon som skal undersøke alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er altfor mange som dør eller blir skadd som følge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Vi må bli flinkere til å forebygge ulykker og lære av feil, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Han sier at de derfor foreslår at det etableres en uavhengig undersøkelseskommisjon som kan undersøke hva som gikk galt og hvorfor – både hos offentlige og private tjenesteytere.

Ifølge Dagens Medisin var alle fylkesmenn, sykehus og kommuner som svarte i høringsrunden til utredningen «Med åpne kort» fra Arianson-utvalget, kritiske til opprettelsen av en slik kommisjon. Selv Helsedirektoratet var skeptisk fordi de mente en slik instans neppe vil føre til at pasientene føler seg bedre ivaretatt.

– Dersom en ny undersøkelsesordning etableres, vil det være en stor mulighet for at pasienter og pårørende opplever frustrasjon og manglende oppmerksomhet om «sin» sak når bare et fåtall saker kan aktivisere en slik undersøkelse, mente direktoratet blant annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet mener imidlertid at kommisjonen kan sette alvorlige hendelser inn i en større sammenheng og se på årsakssammenhenger på tvers av ulike organisatoriske grenser og forvaltningsnivåer. Den skal også se om lovverk, organisering og bruk av ressurser fører til økt fare for alvorlige hendelser.

Kommisjonen ikke ta stilling til strafferettslig skyld eller komme med sanksjoner, noe departementet mener kan føre til at den får mer og bedre informasjon fra helsepersonell og andre aktører.