Omstridt oljerørledning godkjent USA

En pumpestasjon i Nebraska som etter planen skal knyttes til rørledningen Keystone XL. Foto: Nati Harnik / AP / NTB scanpix
En pumpestasjon i Nebraska som etter planen skal knyttes til rørledningen Keystone XL. Foto: Nati Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte oljerørledningen Keystone XL i USA er godkjent av regjeringen til president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump sa i januar at han ønsket å gi grønt lys både til Keystone XL og den minst like omstridte rørledningen Dakota Access.

Byggingen av siste del av Dakota Access ble gjenopptatt kort tid senere, og fredag fikk Keystone XL godkjenning fra regjeringen.

Utenriksdepartementet har konkludert med at rørledningen er i USAs interesse. Dette er stikk motsatt av det utenriksdepartementet kom fram til da Barack Obama var president.

Godkjenningen er undertegnet av en av departementets statssekretærer, siden utenriksminister og tidligere toppsjef i Exxon Mobil Rex Tillerson har erklært seg inhabil.

Oljesand-utvinning

Keystone XL skal frakte olje som utvinnes fra felter med oljesand i Canada. Rørledningen vil gå gjennom en rekke amerikanske delstater til Mexicogolfen.

Miljøorganisasjoner har lenge kjempet mot prosjektet, blant annet fordi oljesand-utvinning har svært høye utslipp av klimagasser. Trumps beslutning føyer seg inn i en rekke avgjørelser hvor han har nedprioritert miljøhensyn og bekjempelse av klimaendringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En stor dag

President Donald Trump sier "det er en stor dag for amerikanske jobber" etter at byggingen av Keystone XL-rørledningen nå har fått grønt lys. Beslutningen markerer omgjøring av Obama-administrasjonens skrinlegging av prosjektet, som har en prislapp på 8 milliarder dollar, om lag 68 milliarder kroner.

– Beslutningen innebærer en ny æra i amerikansk energipolitikk og vil redusere USAs avhengighet av utenlandsk olje, sier Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kvalmende

Obama begrunnet skrinleggingen av prosjektet med at det på lang sikt ikke ville ha bidratt på noen meningsfull måte til landets økonomi. Han la også vekt på prosjektets betydning i klimasammenheng, og hevdet at rørledningen ikke ville ha bidratt til billigere drivstoff. USAs energisikkerhet ville heller ikke ha blitt styrket ved å få olje fra nabolandet, mente Obama.

Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, Paul Ryan, kalte Obamas avgjørelse "kvalmende", og sa at Obama hadde forkastet tusenvis av godt betalte jobber, avvist USAs største handelspartner og overstyrt den amerikanske folkeviljen og flertallet i Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søksmål

Byggingen av Keystone XL kan nå starte, flere år på overtid. Obama brukte sju år på å vurdere saken før han besluttet å skrinlegge prosjektet.

Men det gjenstår hindringer som selskapet TransCanada må overvinne. Prosjektet er gjenstand for flere søksmål, og miljøorganisasjoner som kjemper mot det, støttes av urfolksgrupper og lokale landeiere der rørledningen skal bygges.

Byggingen av den like omstridte rørledningen Dakota Access ble midlertidig stanset i desember etter store protester fra urfolk- og miljødemonstranter.