Trump om helsereformen: – Vi trakk den tilbake

USAs president Donald Trump gikk på et nederlag med sin nye helsereform, men er klar for å ta opp kampen på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var nærme og jeg er både skuffet og overrasket. Obamacare vil eksplodere til slutt og det kommer til å bli stygt. Jeg er sikker på at denne opplevelsen vil gi oss en bedre helsereform i fremtiden, sa USAs president Donald Trump på en pressekonferanse etter at det ikke ble samlet tilstrekkelig støtte i Kongressen til ny helsereform.

Nederlaget er en ripe i lakken for Trump, som har vært høyt på banen med sin nye helsereform. Han kaller det hele for en "lærerrik opplevelse". Nå retter han oppmerksomheten mot andre prosjekter.

– Vi begynner umiddelbart å arbeide med nye skattereformer, noe jeg ser veldig fram til.

Les også: Trump: Stem ja, ellers blir Obamacare stående

Tautrekking

Å avskaffe og erstatte Barack Obamas såkalte Obamacare med en ny helsereform var et sentralt valgkampløfte for Trump, som har dyrket et image som den store mesteren til å hale i land avtaler. Fredag ble det klart at han ikke lyktes denne gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en hektisk dag med tautrekking og intense forhandlinger, viste det seg at Trump og Republikanernes flertallsleder Paul Ryan ikke hadde lyktes med å samle nok støtte til helsereformen.

– Jeg snakket med presidenten for en liten stund siden og sa til ham at det beste vi kunne gjøre var å trekke forslaget tilbake. Og han var enig, sa Ryan da utfallet var klart.

En omarbeidet helsereform er ikke på trappene med det første, noe som betyr at Obamacare lever videre en stund til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyp splittelse

Splittelsen innad hos Republikanerne er dyp i saken, og kilder i Kongressen peker særlig på hardnakket motstand fra Freedom Caucus, en konservativ gruppe representanter som presset på for å kutte statens utgifter mest mulig.

Trump sa selv på en pressekonferanse i Det ovale kontor at det manglet støtte fra omkring ti representanter for å få reformen gjennom. Han understreket også at ingen demokrater var villige til å støtte lovforslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump ringte selv til Washington Post for å fortelle om nederlaget i Kongressen. Ifølge avisens reporter Robert Costa åpnet Trump i samtalen døra for samarbeid over partigrensene.

– Når dette eksploderer, kommer Demokratene til oss, og vi kommer fram til en nydelig avtale, sa Trump ifølge Washington Post-reporteren.

En avtale med Demokratene vil imidlertid bety at Trump må sette den konservative fløyen i sitt eget parti på sidelinjen.

Umulig

Moderate republikanere var misfornøyde med Trumps reform fordi de fryktet at velgerne ville reagere negativt på de dramatiske kuttene det legges opp til i Medicaid-programmet og fordi helseforsikringen for eldre blir dyrere.

Når den konservative fløyen da presset på for enda hardere kutt i de føderale utgiftene, ble et kompromiss umulig.

I forkant forsøkte president Trump å legge press på representantene i Kongressen. I et lukket møte med republikanske politikere torsdag skal Trumps budsjettsjef Mick Mulvaney ha gitt et ultimatum til republikanere som fortsatt stiller seg kritiske til forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Presidenten har sagt at han ønsker en stemme i morgen, ja eller nei. Om forslaget ikke slår gjennom så legger vi denne ballen død, skal Mulvaney ha sagt, ifølge republikaneren Chris Collins som var på møtet.

Ultimatumet førte imidlertid ikke fram. Etter prestisjetapet fredag ga Trump uttrykk for at han nå vil jobbe videre med sitt neste store prosjekt, nemlig å få gjennom omfattende skattelettelser.

Les også: Trump mener han forutser situasjoner

– Et slag i trynet

Tidligere i dag svarte republikaneren Chris Collins følgende på spørsmål hva som skjer med partiet om helsereformen feiler:

– Det er et stort slag i trynet. Å herregud, sa Collins til CNN.

De siste dagene har det pågått harde forhandlinger og intens tautrekking mellom de ulike fløyene i det republikanske partiet, i et forsøk på å komme fram til et kompromiss.