Slettås-flokken får leve videre i Trysil

Trysil kommunes ønske om felling av Slettås-flokken ble ikke innfridd. Illustrajonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Trysil kommunes ønske om felling av Slettås-flokken ble ikke innfridd. Illustrajonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulvene i Slettås-flokken blir ikke felt. Trysil kommunes bekymring om nærgående dyr var ikke tilstrekkelig for Miljødirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulvenes atferd vurderes ikke som unormal og en trussel mot mennesker, selv om dyrene i perioder har beveget seg ved gårdstun og i bebygde strøk, skriver direktoratet på sine hjemmesider.

Kommunen ba om skadefelling av ulvene i Slettås-flokken fordi dyrene har oppholdt seg i området over lengre tid og opptrådt lite sky, noe som oppleves utrygt for lokalbefolkningen.

Tidligere i mars var miljøminister Vidar Helgesen (H) på Trysil-besøk. Der var Slettås-ulvene et tema blant lokalbefolkningen. Kirsten Winge i Søre Osen har sett ulvene på nært hold og sier de ikke er redd for mennesker.

– Spesielt tispa kan være nærgående. Den er helt uredd, sa Winge til NTB under statsrådens besøk. Hun frykter at ulvene kan komme til å angripe mennesker, sa Winge.

Helgesen selv uttrykte forståelse for innbyggernes uro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det må en god kartlegging til for å konstatere at det er en endring i ulvens atferd, sa miljøministeren og viste blant annet til radiomerkingen som Miljødirektoratet høster erfaringer fra.

Bekymringen er også et tema i fredagens avslag fra direktoratet, uten at det ble utslagsgivende i Trysils favør.

– Vi forstår at aktivitet og spor i nærheten av bebyggelse kan bidra til frykt for ulven, og at det kan oppleves som en belastning. Vi vurderer imidlertid ikke at disse ulvene utgjør en konkret risiko for skade på mennesker, sier direktør Ellen Hambro.