Solberg glad Stang slettet terror-tweet om DN

Statsminister Erna Solberg (H) og statssekretær Fabian Stang i Justisdepartementet avbildet under valgkampen i 2015, mens Stang ennå var ordfører i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og statssekretær Fabian Stang i Justisdepartementet avbildet under valgkampen i 2015, mens Stang ennå var ordfører i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) er glad Fabian Stang slettet Twitter-meldingen om Dagens Næringslivs omtale av den hemmelige beredskapsrapporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var klokt av Stang å slette disse tweetene, som ikke representerer regjeringens holdning, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Da Dagens Næringsliv røpte detaljer fra Riksrevisjonens hemmelige rapport om norsk beredskap torsdag, valgte Stang å kommentere saken slik på Twitter:

Foto: Skjermdump fra twitter
Foto: Skjermdump fra twitter

«Før likene i London er kalde har noen lekket norske terrormål, som regjeringen prøvet å skjerme. Nå hviler et tungt ansvar på Dagens Næringsliv».

Stang har nå slettet meldingen, som ble lagt ut torsdag kveld.

– Det ble to feil med den. Det ene var å trekke inn London, som av mange ble oppfattet som for sterkt. Det må jeg respektere, sier Stang til NRK.

Stang sier han holder fast ved budskapet som han ønsket å formidle, nemlig at DN etter hans mening har et stort ansvar "for ikke å offentliggjøre opplysninger som kan inspirere til terror".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiet og Forsvaret ute av stand til tilstrekkelig objektsikring

Svensk politi forbereder seg på krig

– Lekket rapport viser stor svikt i beredskap

Verken politiet eller Forsvaret er i stand til å beskytte vitale mål i Norge mot terror, viser en rapport som Forsvarsdepartementet ikke vil offentliggjøre.

Det er Dagens Næringsliv som har fått tilgang på dokumentet. Det gir innblikk i hvordan regjeringen har sviktet i oppfølgingen av 22. juli- rapporten.

Alvoret i saken var klart allerede under stortingshøringen denne uken, men blir nå ytterligere bekreftet, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
AP-leder Jonas Gahr Støre Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AP-leder Jonas Gahr Støre Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvis innholdet er riktig gjengitt i DN, så må vi forstå hemmeligholdet som et forsøk på å motvirke at offentligheten fikk innsikt i hvor dårlig det sto til, sier Støre til NTB.

Les også: PST vurderer trusselbildet etter London-terror

– Har ikke fulgt opp i tråd med instruks

Riksrevisjonen har ifølge avisen blant annet pekt på at Politidirektoratet ikke har etablert styring og oppfølging av politidistriktene i tråd med instruks om sikring og beskyttelse ved bruk av sikringsstyrker fra Forsvaret og politiet i fred, krise og krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Revisjonen lister opp en rekke punkter, og mener også at direktoratet ikke utarbeidet nærmere prosedyrer for å peke ut objekter som skal sikres og beskyttes.

Forsvarsdepartementet opplyser til NTB at man ikke ønsker å si noe om innholdet som er referert. Departementet vil heller ikke kommentere det faktum at en avis har fått tilgang til dokumentet.

Les også: 76.000 våpen på avveie i Norge

PST tror de selv, UD, Forsvaret og Ap er hacket av Russland

Hemmeligstemplet

Etter at Riksrevisjonen i fjor hadde laget en rapport om politiets og Forsvarets svikt i å sikre bygninger og vitale objekter, ble det laget et sammendrag som etter deres mening skulle være egnet for offentliggjøring.

Regjeringen bestemt likevel at også dette skal holdes hemmelig. Denne beslutningen har fått kritikk fra opposisjonen, som er skeptisk til hemmeligholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om enkeltopplysninger i seg selv ikke er graderte, kan summen tilsi at det er behov for å gradere hele teksten, mener Forsvarsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementsråd Erik Lund-Isaksen innrømmer ifølge et brev avisen har fått tilgang til at svakhetene i forsvar og politiet er så store at de, hvis de ble kjent, vil utgjøre en svakhet for rikets sikkerhet.

Les også: Kystvakten tør ikke bruke nye helikoptre

Sikkerhetsmyndigheten åpner tilsynssak etter nødnettskandalen

– Behov for ny runde

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen Foto: NTB scanpix
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen Foto: NTB scanpix

Kontroll- og konstitusjonskomiteen innkalte denne uken til en to dager lang høring om saken. Statsministeren, forsvarsministeren og justisministeren var blant dem som møtte opp for å svare på spørsmål.

Både forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og politidirektør Odd Reidar Humlegård var uenige i Riksrevisjonens konklusjoner.

Flere sentrale temaer kunne imidlertid ikke belyses ettersom sammendraget fra Riksrevisjonen ikke er offentlig. Flere komitémedlemmer har ytret ønske om å få gjennomført en lukket høring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre mener kontroll- og konstitusjonskomiteen nå bør ta en grundig diskusjon om behovet for en ny runde med statsminister Erna Solberg (H) og de ansvarlige statsrådene i saken.

– Dette sier noe om Erna Solbergs manglende styring med beredskap i 2015. Når så mye var ute av kontroll den gang, hvordan kan vi da ha tiltro til at alt er i orden i 2017, sier han.

Les også: BFO: Privatisering i Forsvaret kan ramme sikkerheten

PST får millioner mot digital spionasje