Økologisk norsk øl og populære amerikanere blant helgens utvalgte øl

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant helgens øltips finner du både øl som egner seg til fredagspizzaen og øl som kan nytes ute på byen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk, økologisk og jubileum er stikkordene for helgens utvalgte øltips.

Hansa Økologisk Pilsner

Dette er nok ikke det meste spennende produktet som slippes i 2017. I Bunn og grunn er dette akkurat den samme pilsneren du ellers får fra Hansa, med unntak av at det her er benyttet kun økologiske varer. Det er jo selvfølgelig prisverdig at bryggeriet ønsker å tilby et slikt produkt til sine kunder, og omsetningsmessig er det nok ikke så dumt å satse på et produkt hvor man vet at salget er betydelig. Mange velger å kjøpe økologiske alternativer der det er mulig, og nå er det altså fult mulig å kjøpe pilsnerøl fra Hansa med Debio-godkjenning. Ølet er lyst og lett med et fint skum som holder seg lenge. Det fremstår ikke spesielt nyskapende, men smaker akkurat slik man forventer av et klassisk norsk pilsnerøl. Passer til alt fra late sommerdager på verandaen til fredagspizzaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hansa Økologisk Pilsner – Alkohol 4,7 % - 0,5 l – Butikkøl

Feirer 450 år

Fredrikstad 1567 – Pale Ale

I anledning Fredrikstads 450–årsdag ønsket bryggeriet å skape et øl som var verdig en nobel jubilant. Her har man gått for en lettere Pale Ale, noe som det etter hvert begynner å bli svært mange av på markedet. Fargen er lys kobber og ølet har et kremet skum med godt hold. Duften har et fint humlepreg med litt sitrus og noe krydder. Smaken er relativt mild og fruktig med sødmefylt karamell og sjokoladepreg. Ettersmaken har et fint og tydelig krydret preg. Ølet er brygget på lokalt korn. Alt i alt et nokså smaksrikt og friskt øl som passer både for seg selv og til grillmaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredrikstad 1567 – Alkohol 4,7 % - 0,33 l – Butikkøl

Populært i USA

Lagunitas IPA

Dette er et av de mest populære IPA-øl i USA og nå finner du det også på de bedre utestedene rundt om i Norge. Navnet Lagunitas er inspirert av byen Lagunitas i Nord-California hvor det aller første ølet ble brygget. Bryggeriet ble startet på kjøkkenet til grunnleggeren, Tony Magee, i desember 1992. Det tok ikke lang tid før det vokste ut av kjøkkenet og i dag er det, som nevnt, et svært populært bryggeri. Fargen på dette ølet er lys kobber og skummet er stort og hvitt med godt hold. Her er det, naturligvis, masse amerikansk humle både i smak og duft. Ananas, citrus, fersken og furu er noe av det som treffer nesen. Smaken er myk og humlerik med noe sødme og masse tropiske frukter. Ettersmaken er lang og bærer preg av masse humle. Lagunitas IPA vil være en fin match til grillet mat og mektige hamburgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagunitas IPA – Alkohol 6,2 % - 0,35 l – på bedre ølsteder

Lagunitas Pale Ale New Dogtown

Fra sin spede barndom på kjøkkenet i Lagunitas har bryggeriet nå fått bryggerier i både Petaluma, California og Chicago. Et tredje bryggeri er på trappene i Azusa i California. Ekspanderingen kommer naturligvis som følge av at ølet faller i smak. Selv om dette er en Pale Ale så grenser den nok mer en IPA smaksmessig. Det er ikke spart på humlen i dette ølet, noe som både kjennes i duft og smak. Tropiske frukter, furu og fersken i duften. Smaksmessig er ølet fruktig med mye smakshumler, men relativt lav bitterhet i forhold til humlepreget. God sødme og en frisk finish gir et øl som både er lett å drikke og som frisker opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagunitas Pale Ale New Dogtown – Alkohol 6,2 % - 0,35 l

Lagunitas Little Sumpin’ Ale

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tredje ølet fra Lagunitas som blir sluppet ut på markedet i Norge i disse dager er også preget av humler. I tillegg til en salig dose med humler har dette ølet 50 % hvetemalt i seg. Ølet er lyst gyllen og har et kritthvitt skum som holder seg godt. Duften er, ikke uventet, preget av amerikanske humler med tropiske frukter og furu. Smaken er frisk og litt crispy med noe maltsødme, litt karamell og honning. På tross av litt høy alkoholprosent så oppleves ølet som lettdrikkelig og forfriskende. Lang ettersmak med mye humle. Også dette ølet er nå tilgjengelig på utesteder rundt om i Norge. Anbefales!

Lagunitas Little Sumpin’ Ale– Alkohol 7,5 % - 0,35 l