EU ber Brasil frivillig innstille kjøtteksporten

Ansatte går utenfor bygningen til kjøttpakkeren JBS i Lapa i den brasilianske staten Parana. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
Ansatte går utenfor bygningen til kjøttpakkeren JBS i Lapa i den brasilianske staten Parana. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har bedt Brasil frivillig innstille kjøtteksporten etter at landet skal ha solgt kjøtt utgått på dato.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU ser helst at en suspendering skjer frivillig slik de unngår å tvinge et forbud på Brasil, som senere vil ta tid å oppheve. Men Brasil ønsker tilsynelatende ikke å etterkomme anmodningen, ifølge Reuters.

– Vi ba brasilianerne om å suspendere all eksport, men de nektet, sier en europeisk, anonym diplomat. Også en annen diplomat byrået har snakket med bekrefter dette.

Samtidig sier en talskvinne for den brasilianske landbruksministeren Blairo Maggi at ministeren ikke har hørt noe om noen anmodning fra EU.

Flere land har stanset kjøttimport fra Brasil, inkludert Hongkong, Japan, Mexico, Kina og Chile.

Brasil er en av verdens største kjøttleverandører. Brasilianske etterforskere hevder helseinspektører har latt seg bestikke for å overse salget av kjøtt som var utgått på dato. Politiet påstår også at utseende og lukt av bedervet kjøtt ble forbedret ved å bruke kjemikalier og billigere produkter som vann og mel av rotgrønnsaken kassava.

Skandalen kan ha store konsekvenser for arbeidsliv og økonomi fordi landets kjøtteksport står for 15 prosent av totaleksporten. President Michel Temer kalte onsdag kjøttskandalen pinlig.