KOMMENTAR:Plutselig fant regjeringen ut at noe var fryktelig galt

SKADESKUTT: Landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) jordbrukspolitikk skal reddes i tolvte time.
SKADESKUTT: Landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) jordbrukspolitikk skal reddes i tolvte time. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom som lyn fra klar himmel at regjeringspartiene onsdag kveld måtte utsette Stortingets behandling av framtidas jordbrukspolitikk. Men det hadde sin grunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kom meldingen som overrasket alle som fulgte saken:

Partiene i Stortingets næringskomité skulle 23. mars avgi sitt syn på framtidas jordbrukspolitikk i Norge, bygd på landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) jordbruksmelding «Endring og utvikling - En fremtidsrettet jordbruksproduksjon».

Men etter et møte i komiteen som begynte klokka ti torsdag, ble det offentlig kjent at innstillingen måtte innstilles. Det kom bardus på alle.

Inntil 6. april. Nå blir den nye fristen for å legge fram partienes innstilling i komiteen 6. april.

Deretter skal Stortinget etter den nye tidplanen diskutere saken 25. april. Det er dagen før jordbrukets organisasjoner skal overlevere sine krav til årets jordbruksoppgjør. Et oppgjør regjeringspartiene hadde lagt opp til å følge strategien i den nye jordbruksmeldingen. En melding som altså er daggammel idet den skal settes ut i livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva hadde skjedd? Ikke engang Høyre og Frp klarte å forhindre at mye av politikken til Dale, etter hva ABC Nyheter har grunn til å tro, ble maltraktert i næringskomiteen.

Kanskje så maltraktert at en statsråd ikke kunne bli sittende etter en slik behandling i parlamentet. I tolvte time måtte regjeringspartiene tråkke på nødbremsen, idet så og si alt var på plass i innstillingen.

En innstilling regjeringspartiene omsider må har sett var utålelig for dem.

"Vi ble rett og slett ikke enige innen fristen. Derfor måtte saken utsettes.", sa Høyres Ove Trellevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvem var "vi" som ikke ble enige?

Ikke engang Høyres Ingunn Foss gikk med på alt fra statsråden. Allerede 18. januar kom hun med den første retretten fra regjeringens jordbruksmelding, på et viktig punkt i politikken, markedsordningen for korn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og da har vi ennå ikke kommet til hva regjeringens støttepartier Venstre og KrF forkaster i meldingen.

Problemene befinner seg innad i regjeringen, og mellom regjeringen og dets støttepartier.

Salt i såret: Ekstra forsmedelig, og med dimensjoner utover jordbrukspolitikken, må det være at regjeringen og støttepartiene viser såpass store uenigheter, mens Senterpartiet og Ap ser ut til å forenes om mer og mer.

Intetandende om at regjeringen ville sette på nødbremsen, gikk Ap og Sp ut i Nationens torsdagsutgave med meldingen om at de i 20 punkter var blitt enige om viktige deler av jordbrukspolitikken.

At de to mulige regjeringskompanjongene er blitt så samkjørte mens regjeringspartiene ser seg nødt til å kaste jordbruksoppgjøret ut i et strategisk kaos, er et illevarslende tegn for Høyre og Frp få måneder før stortingsvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenkepausen fram til 6. april må regjeringen og dens venner bruke til å justere kursen i det som var en nesten ferdig innstilling i næringskomiteen.

Justeringen må åpenbart bli til fordel for den selverklærte liberalisten Jon Georg Dale. Det vil om ikke annet vise tydeligere skillelinjer når folk går til valgurnene i september.