Borgerlig bondebråk sprer uro før jordbruksoppgjøret

De fire parlamentariske lederne på borgerlig side skal nå løse flokene om jordbrukspolitikken. Fra venstre: Trond Helleland (H), Harald Nesvik (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
De fire parlamentariske lederne på borgerlig side skal nå løse flokene om jordbrukspolitikken. Fra venstre: Trond Helleland (H), Harald Nesvik (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenighet på borgerlig side forsinker arbeidet med jordbruksmeldingen på Stortinget. Nå blir den sluttbehandlet først dagen før jordbruksoppgjøret starter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lite tilfredsstillende for å si det forsiktig, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag til NTB. Han sier bondeorganisasjonene har levd i høyspenning siden meldingen ble lagt fram 9. desember.

– Den inneholder avgjørende rammebetingelser og mål for norsk matproduksjon og sier noe om verktøyene som skal til for å nå dem. At meldingen nå blir utsatt, gjør årets jordbruksoppgjør unødvendig komplisert, sier han.

Løftet opp

Næringskomiteen på Stortinget skulle ha avgitt innstilling i saken torsdag, men fristen er nå utsatt til 6. april. Behandlingen i salen vil først skje 25. april – en måned etter planen.

Nå blir forhandlingene på borgerlig side løftet opp et nivå – til de parlamentariske lederne, sier Frps Morten Ørsal Johansen til NTB.

– Vi ble rett og slett ikke enige innen fristen. Derfor måtte saken utsettes, sier Høyres Ove Trellevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av dem vil si noe konkret om hvor striden står.

– Hva man er uenig om, er krevende å forklare når man forhandler og jobber for å bli enig. Ting henger i hop, sier Trellevik.

Endringer

Tidligere torsdag slo komitéleder Geir Pollestad (Sp) fast overfor NRK at det lå an til store endringer i det opprinnelige forslaget til regjeringen.

– Jordbruksmeldingen har vært igjennom en "bli ny-dag". Den er ikke til å kjenne igjen, og det er jeg veldig glad for, sa Pollestad.

Etter torsdagens komitémøte var han langt mer kritisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når de ikke klarer å bli enige etter to måneder, er det grunn til å spørre om de har prøvd skikkelig. Dette er svært uheldig, og ikke minst uforskammet overfor jordbruket, sier han til NTB.

– En hån

Arbeiderpartiets Odd Omland er vel så kritisk som Pollestad. Han mener de borgerlige partienes håndtering er en "hån mot norske bønder".

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi er vitne til nå, er en uverdig prosess. Norsk landbruk fortjener bedre enn å bli offer for politisk spill og spetakkel på Stortinget, sier Omland.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener jordbruket, helt unødvendig, settes i en svært krevende situasjon.

– Det er som om de våknet i går og fant ut at de måtte opp å jobbe. De har hatt to måneder på seg til å bli enig, og plutselig nå blir det kaos, dramatikk og utsettelser, sier han.

-Hele landet i bruk

KrFs Line Henriette Hjemdal slår fast at det er viktig for partiet hennes at jordbruksmeldingen sikrer et "ambisiøst produksjonsmål" og legger til rette for landbruk i hele landet.

På spørsmål om hovedkonflikten dreier seg om inndelingen av melkekvoter og inntektsmålet mer generelt, svarer hun benektende.

– Ikke mer det enn andre områder, sier hun.

Venstres Pål Farstad toner ned dramatikken.

– Det var noen som ønsket litt mer tid, og da er det vanlig at man får det, sier han.