FN: 400.000 sivile er fanget i Vest-Mosul

Desperate sivile flykter fra Mosul, men rundt 400.000 sivile er fortsatt innesperret i de vestlige delene av byen, som nå er under kraftige angrep. Foto: AP / NTB scanpix
Desperate sivile flykter fra Mosul, men rundt 400.000 sivile er fortsatt innesperret i de vestlige delene av byen, som nå er under kraftige angrep. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

400.000 sivile er innesperret i Vest-Mosul, som er beleiret og under kraftige angrep fra irakiske regjeringsstyrker og deres allierte, advarer UNHCR. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gjenværende sivilbefolkningen i Mosuls gamleby lever i frykt for å bli ofre for krigshandlinger, og de lider også under matmangel, slår FNs høykommissær for flyktninger fast.

Mange sivile tør ikke å flykte fra området, av frykt for å bli ofre for snikskyttere fra den ytterliggående islamistgruppa IS, som fortsatt kontrollerer Vest-Mosul.

– Det verste gjenstår, om jeg kan si det slik. Når 400.000 paniske og sultne mennesker er innesperret i gamlebyen, kommer det før eller siden til å koke over ett eller annet sted, noe som vil resultere i at et stort antall strømmer ut, sier Bruno Geddo, som leder UNHCRs virksomhet i Irak.

Rundt 180.000 mennesker har til nå flyktet fra kamphandlingene i Vest-Mosul, og FN og hjelpeorganisasjoner som Leger Uten Grenser (MSF) sliter med på ta seg av alle.

Mange av dem som nå flykter, har skuddsår og granatskader, forteller MSFs hjelpearbeidere i området.

– Behovet for akutt medisinsk hjelp har økt dramatisk. Vi har folk som jobber døgnet rundt for å behandle menn, kvinner og barn med skuddskader, sier Isabelle Defourny i MSF.