Oljearbeidere skal ha fått munnkurv etter alvorlig hendelse

Arbeidere fikk beskjed om å holde hendelsen på Smørbukk-feltet for seg selv. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Arbeidere fikk beskjed om å holde hendelsen på Smørbukk-feltet for seg selv. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En alvorlig hendelse på norsk sokkel i 2014 forårsaket ifølge Stavanger Aftenblad ødeleggelser for én milliard kroner. Ansatte fikk beskjed om å holde tett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen jobbet flerbruksfartøyet «Boa Sub C» på oppdrag for Statoil i oktober 2014 da en alvorlig hendelse inntraff. Episoden ble ikke kjent for norske myndigheter før i januar 2017. "Boa Sub C" jobbet under vann med rørlegging og røsket med seg og skadet bunnrammen til undervannsinstallasjonen på Smørbukk-feltet. Totalkostnadene for ødeleggelsene skal ha vært til rundt én milliard kroner.

– Vi ble bedt om ikke å snakke om hendelsen. Prosjektledelsen på båten var veldig tydelig på at dette ikke skulle komme ut, sier én av om lag 100 personer som var til stede.

Hendelsen er ikke ført opp i den norske statistikken, og Petroleumstilsynet fikk ikke beskjed før i januar i år. "Boa Sub C" går under maltesisk flagg, men verken de maritime myndighetene på Malta eller klasseselskapet DNV GL, flaggstatens forlengede arm i Norge, kan ikke framvise dokumentasjon på det som skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Basert på informasjonen vurderte Statoil dette som en kvalitetshendelse med kun materielle skader og at varsling ikke var påkrevd, skriver Statoils myndighetskontakt Ellinor Nesse i et brev til Petroleumstilsynet.

Les også: – Vedlikeholdsmangler forårsaker stor fare på sokkelen

Statoil får kritikk etter gasslekkasje

80 prosent flere bekymringsmeldinger i olja i 2016

Flere alvorlige hendelser på norsk sokkel