Ukraina vil ikke slippe inn russisk Eurovision-sanger

Den russiske artisten Yulia Samoylova opptrådte under Paraolympics i  Sochi i Russland i 2014. Nå er hun nektet innreise til Ukraina i forbindelse med årets utgave av Eurovisions sangkonkurranse.
Den russiske artisten Yulia Samoylova opptrådte under Paraolympics i  Sochi i Russland i 2014. Nå er hun nektet innreise til Ukraina i forbindelse med årets utgave av Eurovisions sangkonkurranse. Foto: Ekaterina Lyzlova / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland raser over at Ukraina nekter den russiske sangeren som skal delta i Eurovision Song Contest, innreise i forbindelse med konkurransen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sangkonkurransen skal i år holdes i Ukrainas hovedstad Kiev.

– Ukrainas sikkerhetstjeneste har gitt Julija Samojlova innreiseforbud i tre år, opplyste sikkerhetstjenesten SBU onsdag.

– Avgjørelsen ble tatt akkurat nå, heter det videre i uttalelsen.

Reise fra Krim

Julija Samojlova deltok på en konsert på russiskokkuperte Krim i 2015, noe som ifølge den svenske kringkasteren SVT kan betraktes som et brudd på ukrainsk lov fordi det er forbudt å reise direkte til Krim fra Russland.

Russlands viseutenriksminister Grigorij Karasin reagerer kraftig på avgjørelsen.

– Dette er nok en forferdelig, kynisk og umenneskelig handling fra myndighetene i Kiev, sier han til nyhetsbyrået Interfax.

Les også: USA utvider sanksjonene mot Russland

Avventende Eurovision-sjef

Norske Jon Ola Sand er Den europeiske kringkastingsunions sjef for Eurovision Song Contest. I en SMS til NRK skriver han at han har registrert at flere medier rapporterer om innreisenekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke fått verifisert dette fra våre kontakter i Ukraina, så foreløpig kommenterer vi ikke dette, uttaler Sand.

Sang under Paralympics

12. mars ble det klart at Julija Samojlova skal synge Russlands bidrag "Flame is Burning" i Kiev i mai. Allerede dagen etter kom det fram at den ukrainske sikkerhetstjenesten aktet å etterforske henne. Samojlova, som sitter i rullestol, sang under åpningsseremonien i Paralympics i Sotsji i 2014 og kom til finalen i russiske "X Faktor" i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det allerede kjølige forholdet mellom Ukraina og Russland ble ikke bedre under fjorårets Eurovision Song Contest. Da vant ukrainske Jamala med "1944", en sang om krimtatarens mørke historie.

Les også: Trump til Russland: – Gi Krim-halvøya tilbake

Annekteringen av Krim

Selv om teksten ikke direkte knyttes til den russiske annekteringen av Krim fra Ukraina i 2014, var det liten tvil om at den kan tolkes slik – og det er sterke ord: "Når fremmede kommer, de kommer til huset ditt. De dreper alle, og sier at de ikke er skyldige".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krimtatarene, minoriteten som sangeren Jamala selv tilhører, motsatte seg russisk overtakelse av halvøya i Svartehavet og risikerer forfølgelse. Mange av halvøyas russiskspråklige innbyggere støttet imidlertid annekteringen.

Russiske politikere raste etter den ukrainske seieren og så på låten og seieren som politisk. Frants Klintsevitsj, medlem av det russiske føderasjonsrådet, tok til orde for å vurdere russisk boikott av neste finale.

Les også: Ukraina forbyr å vise russiske filmer

– Urealistisk å tro at Russland vil gi opp Krim