Sørkoreansk kvinne i dansk fengsel sentral i korrupsjonsskandale

Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye går inn i en ventende bil etter å ha tilbrakt 21 timer hos påtalemyndigheten i Seoul. Foto: Kim Hong-ji / AP / NTB scanpix
Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye går inn i en ventende bil etter å ha tilbrakt 21 timer hos påtalemyndigheten i Seoul. Foto: Kim Hong-ji / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ung sørkoreansk kvinne, som sitter fengslet i Danmark, spiller en sentral rolle i korrupsjonsskandalen som herjer Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chung Yoo-ra (20) sitter nå varetektsfengslet i Aalborg som følge av at sørkoreanske myndigheter har krevd henne utlevert. Hun er datteren til Choi Soon-sil, som er pågrepet og siktet for å ha brukt sitt nære vennskap til Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye til å presse selskaper for store summer.

Ifølge Weekendavisens korrespondent i Seoul, Markus Bernsen, begynte skandalen da medstudenter til 20-åringen ved et anerkjent universitet i Seoul begynte å stille spørsmål ved hvorfor hun ikke møtte opp til timene eller avleverte oppgaver.

– Det viste seg at hun hadde kommet inn uten å ha karakterene som trengtes. Og da det gikk opp for dem at hennes mor, Choi Soon-sil, kjente den sørkoreanske presidenten, så ble det en mindre skandale, sier Bernsen.

Det var dette som fikk sørkoreanske journalister til å grave i forholdet mellom Choi og presidenten, en sak som etter hvert har utviklet seg til en kjempeskandale som har ført til at en demokratisk valgt president for første gang har blitt stilt for riksrett i Sør-Korea.

Chung ble pågrepet av dansk politi 1. januar etter et tips fra sørkoreanske journalister som sporet henne opp etter at hun dro til Tyskland sammen med moren. Den danske riksadvokaten besluttet i forrige uke at Chung kan utleveres til Sør-Korea, men avgjørelsen er anket. Utleveringssaken innledes i Aalborg 19. april.