Fire forlag får millionbøter for ulovlig samarbeid

Foto: Berit Roald / NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurransetilsynet har ilagt fire forlag til sammen 32 millioner i gebyr for ulovlig samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire forlagene som er ilagt forelegg på i alt 32 millioner kroner for ulovlig samarbeid om boikott av en distributør, bestrider at de har gjort noe ulovlig.

Konkurransetilsynet mener forlagene har brutt konkurranseloven.

Aschehoug er ilagt et gebyr på 9,66 millioner kroner, Cappelen Damm 9,1 millioner, Gyldendal 7,88 millioner og Vigmostad & Bjørke (eier av tidligere Schibsted forlag) 4,56 millioner kroner.

– De har samarbeidet om en kollektiv boikott av distributøren Interpress og utvekslet konkurransesensitiv informasjon, sier settekonkurransedirektør Mads Magnussen i Konkurransetilsynet.

Utsalg i matbutikker og bensinstasjoner

Tilsynet mener samarbeidet hadde som mål å begrense konkurransen i massemarkedet for bøker. Dette omfatter utsalgsstedene som ikke er bokhandler, slik som kiosker, dagligvarebutikker og bensinstasjoner. Interpress er et selskap i Reitan-konsernet, men selskapet ga opp bokvirksomheten i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fire forlagene står for hoveddelen av leveransene av bøker til norske forbrukere. Boikotten gikk ut på å ikke levere bøker til én av to distributører. Den eneste reelle konkurrenten til Interpress var Bladcentralen, hvor alle fire forlagene var eiere, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Konkurransetilsynet gjennomførte en razzia hos forlagene i april 2014. Forlagene fikk varsel om overtredelsesgebyr i juni i fjor.

Uenige

Gyldendal uttaler i en pressemelding at forlaget ikke deler tilsynets oppfatning og mener det ikke foreligger lovovertredelser i saken for Gyldendals del.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gyldendals kommunikasjon med andre forlag i saken har ikke gått utenfor det eierforlag lovlig kan diskutere i kraft av sitt eierskap i Bladcentralen og Bestselgerforlaget, sier forlaget.

Gyldendal bestrider at de har deltatt i en kollektiv boikott av Interpress, som de avviklet samarbeidet med i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cappelen Damm er også uenige i vurderingene Konkurransetilsynet har gjort.

– Forlaget har, i motsetning til det Konkurransetilsynet har lagt til grunn, ikke hatt noe foranledning til å koordinere sin atferd med andre aktører om en boikott av Interpress og Reitan. Grunnen til dette er at Cappelen Damm siden 2008 ikke har hatt distribusjon gjennom Interpress, og selskapet har dermed heller ikke hatt noen foranledning til å delta i en påstått kollektiv boikott rettet mot Interpress, uttaler forlaget.

Ny eier

Vigmostad & Bjørke kjøpte Schibsted i 2015.

– Vigmostad & Bjørke har ikke hatt noen medvirkning til denne saken utenom overtakelsen av Schibsted forlag, uttaler selskapet.

– Vi er kun ilagt boten som ny eier av forlaget, men Schibsted vil som tidligere eier av forlaget bære det økonomiske ansvaret i saken. Saken får dermed ingen økonomisk konsekvens for oss, sier forlegger Arne Vigmostad.

De fire forlagene kan bringe saken inn for retten, men ingen av forlagene har foreløpig konkludert med om de vil gjøre det.