Forbud mot heliumballonger i Skien og Porsgrunn

Heliumballonger forsvinner opp i lufta om de ikke holdes tilbake. Ifølge kommunene Porsgrunn og Skien havner ballongrestene sjelden der de hører hjemme - i søpla. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix
Heliumballonger forsvinner opp i lufta om de ikke holdes tilbake. Ifølge kommunene Porsgrunn og Skien havner ballongrestene sjelden der de hører hjemme - i søpla. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skien og Porsgrunn og innfører forbud mot salg av heliumballonger på 17. mai av miljøhensyn. Også et sterkt ønske om å bli kvitt ballongselgerne er av årsakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helium er et begrenset grunnstoff, og plasten ender opp i naturen, sier leder Haavard Gjestland i 17. mai-komiteen i Porsgrunn til Telemarksavisa.

Kommunen har nå fått med seg naboen Skien, som velger å forby salg av heliumballonger på 17. mai i år. Plastforurensing samt skader på dyr og natur nevnes som årsak, men Gjestland sier også at ballongselgerne ikke er ønsket i byen:

– Det er ingen kontroll på salget og pengene går rett i lomma. Når det gjelder ballonger selger de dem for 100–150 kroner for én, mens det koster slikk og ingenting å lage denne ballongen, og fylle den med gass. Utgiften er kanskje en tier.

Han mener ballongene utløser kjøpepress.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) sier til NRK at han syns forbudet er merkelig.

– Vi kan ikke innføre forbud hver gang noen ikke liker noe, sier han.

Han tror ikke at heliumballonger på den ene dagen i året er et så stort problem.