Flyskole får kritikk etter dramatisk styrt

Artikkelen fortsetter under annonsen

En svensk flyskole får kritikk etter at et skolefly styrtet i et skogsområde i Västerås i januar i fjor. Tre nordmenn ble skadd i ulykken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om bord var en norsksvensk instruktør på 53 år og to 25-årige nordmenn fra flyskolen Airways Flygutbildning Svenska AB i Västerås på kvelden 22. januar 2016.

Instruktøren skulle demonstrere en såkalt «deep stall», en type steiling, skriver SVT. På toppen av manøveren, mer enn én kilometer opp i luften, begynte flyet å spinne og det styrtet deretter i bakken. En av elevene ble kastet ut av flyet av typen Diamond DA42 Twin Star. Flyet ble totalskadd. Alle tre overlevde ulykken, men de ble alvorlig skadd. Ifølge Statens Havarikommisjon var det delvis grunnet flaks. Nå får flyskolen kritikk for ikke å ha strøket øvingen fra programmet. Havarikommisjonen mener flytimen var dårlig planlagt og at det ikke fantes noen grunn til å gjøre en så farlig manøver med elever.

Det var flykontrollen i tårnet på Västerås flyplass vest for Stockholm som varslet den svenske sjø- og flyredningssentralen da de mistet kontakten med flyet. Redningssentralen ble varslet ved 19-tiden om at de hadde mistet kontakten med et mindre skolefly som hadde tatt av fra flyplassen med tre personer om bord. Både den kommunale redningstjenesten og den statlige flyredningstjenesten var involvert i redningsarbeidet.