Mer gift i villaks enn i oppdrettslaks

Det er ikke bare forskjell på oppdrettslaks og villaks (under) utseendemessig, innholdet varierer også. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Det er ikke bare forskjell på oppdrettslaks og villaks (under) utseendemessig, innholdet varierer også. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nivåene for dioksin, sprøytemidler som DDT og bromerte flammehemmere er høyere i villaks enn i laks fra oppdrettsanlegg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en analyse av 200 laks, halvparten fra oppdrettsanlegg og de andre fanget i havet på fem steder i Nord-Norge. Studien fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) er ifølge Dagens Næringsliv den første som sammenligner miljøgifter og næringsstoffer i både norsk villaks og oppdrettslaks.

– Nivåene av disse miljøgiftene er avhengig av hva fisken spiser. Fiskeolje er hovedkilden til de organiske miljøgiftene i laksen. Fôret oppdrettsfisken spiser inneholder i dag mindre fiskeolje og mer planteolje og plantemel, sier seniorforsker Anne-Katrine Lundebye ved NIFES.

Nivåene for miljøgifter både i villaks og oppdrettslaks ligger godt under EUs grenseverdi. Viktig er det også å poengtere at ikke alle målingene går i favør av oppdrettslaksen. Villaksen inneholder mer selen, sink og jern og har ti ganger så gunstig sammensetning av omega 3 og omega 6. Nivået av kadmium, bly og sprøytemidlene endosulfan og pentaklorbenzen er omtrent likt i laksetypene.