EU forhører seg med medlemsstatene om forhandlinger med Norge 

"Krevende", sier landbruksminister Jon Georg Dale om forhandlingene mellom Norge og EU om handel med landbruksvarer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
"Krevende", sier landbruksminister Jon Georg Dale om forhandlingene mellom Norge og EU om handel med landbruksvarer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og EU holdt tirsdag et nytt forhandlingsmøte om handel med landbruksvarer. Nå vil EU-siden forhøre seg med medlemsstatene om hva de syns. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forhandlingene går sin gang etter det som var et konstruktivt møte. Begge parter er innstilt på en rask forhandlingsprosess. Som et neste steg vil EU-siden konsultere med medlemsstatene, sier en talsperson for EU-kommisjonen anonymt til NTB.

Ifølge landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) er ingen enighet på plass ennå.

– Vi er i kontinuerlige forhandlinger. I dag ble det gjennomført et planlagt møte. Så fortsetter forhandlingene med håp om å finne en løsning, sier Dale til NTB.

Når en enighet kommer på plass, vil EU-kommisjonen vedta et avtaleforslag. Dette vil så vil bli oversatt til alle EUs språk og lagt fram for EUs ministerråd.

Artikkel 19

Forhandlingene gjelder handel med basisvarer fra landbruket, som ost, kjøtt, bær, frukt og grønnsaker.

Forhandlingene skjer under artikkel 19 i EØS-avtalen, som sier at det skal arbeides for en gradvis liberalisering av handelen med slike varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste forhandlingsrunden startet i februar 2015. Tirsdagens forhandlingsmøte var det sjette i rekken, skriver avisa Nationen.

Forhandlingene er politisk sprengstoff på begge sider av bordet. Mens EU kjemper hardt for å få revet ned de norske handelsbarrierene, frykter norske bønder at de skal bli utkonkurrert hvis de tollfrie kvotene øker og tollsatsene går ned.

Vanskelige spørsmål

Dale bekrefter at det er snakk om vanskelige spørsmål.

– Vi samarbeider alltid godt med EU og prøver å ha en god og konstruktiv tone under forhandlingene. Det har vi fortsatt. Grunnen til at dette er forhandlinger vi bruker mye tid på, er at vi fra norsk side har et ønske om å ivareta norske interesser best mulig. Det gjør at alle slike forhandlinger er krevende, sier Dale til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har forhandlet med EU i lang tid om en løsning. Så får vi se hvordan framdriften blir, og om det er mulig å få til en ny avtale, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før sommeren?

En eventuell avtale med EU må først legges fram for Stortinget i form av en proposisjon, slik at Stortinget kan bestemme hvordan og når saken skal håndteres.

Liv Signe Navarsete, som er Senterpartiets utenrikspolitiske talsperson, sa til Nationen før tirsdagens møte at hun tror regjeringen vil gjøre det den kan for å få saken gjennom Stortinget før sommeren.

– Hvis ikke kan en ny regjering trekke saken og gå i nye forhandlinger med EU, sa hun.

Fristen for å legge fram saker til Stortinget før sommeren er 21. april.

Dale sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere Navarsetes hypotese om forhandlinger hun "ikke kjenner innholdet i".