Harald Eia: – Byråkratene er hemmeligheten bak nordmenns lykke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Komiker Harald Eia snakket med internasjonal presse om hvorfor Norge er verdens lykkeligste land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kom nyheten om at nordmenn er verdens lykkeligste folk. Vi hadde rykket opp fra en fjerdeplass i fjor og hadde nå ingen over oss på listen som hvert år siden 2012 har blitt publisert i forbindelse med lanseringen en rapport utarbeidet i samarbeid med FN. Rapporten har som mål å fremme sosial tillit og likestilling.

Bakgrunn: Rapport: Norge er kåret til verdens lykkeligste land

I de forbindelse har kåringen har blant annet amerikanske NBC News klippet sammen en enquete («fem på gata») der de har spurt folk hvorfor nordmenn er så lykkelige. Til sist i innslaget dukker det opp et kjent fjes. Men den gestikulerende, reflekterende og entusiastiske karten er ikke presentert engang med navn. Seerne får ikke vite at dette er en av Norges fremste komikere og tv-personligheter, og at han er en profilert sosiolog.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hvorfor mener Harald Eia nordmenn er verdens lykkeligste.

– The bureaucracy – schools, health care system, the police – treat everybody with respect, and that trickles down and makes us happy, makes us trust each other, makes us feel a part of the whole community. So the answer is very boring: The secret to our happiness are our bureaucrates, sier Harald Eia på litt broken English.

(overatt, omtrent: «Byråkratiet – skolene, helsevesenet, politiet – behandler folk med respekt og det drypper nedover og gjør os lykkelige, får oss til å stole på hverandre, får oss til å føle oss som en del av samfunnet. Så svaret er kjedelig: Byråkratene er hemmeligheten bak nordmenns lykke»)

Innslaget med Harald Eia skal i utgangspunktet være gjort av nyhetsbyrået Reuters. Dagsavisen har forsøkt å få kontakt med Eia, uten å lykkes.

Les også: Forskning: – Par som ler sammen, holder sammen

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)