Park sier unnskyld til folket

Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye sier unnskyld til folket på vei inn i avhør hos påtalemyndighetene tirsdag. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye sier unnskyld til folket på vei inn i avhør hos påtalemyndighetene tirsdag. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye sa unnskyld til folket på vei inn til avhør hos påtalemyndigheten tirsdag. Det er uklart om hun vil bli fengslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ber folket om unnskyldning. Jeg vil samarbeide i avhøret, sa Park i sin første direkte kommentar til mediene siden hun ble avsatt 10. mars i år.

Det er ikke klart om uttalelsen betyr at hun innrømmer skyld i korrupsjonen og maktmisbruket hun anklages for. Hun har tidligere avvist alle anklager. Sørkoreanske politikere ber gjerne om unnskyldning for å ha skapt trøbbel når de rammes av skandaler selv om de juridisk sett ikke innrømmer skyld.

Avhøret var ventet å vare til sent tirsdag kveld sørkoreansk tid. Ifølge sørkoreanske medier vil hun neppe bli innkalt til nytt avhør etter dette.

Trofaste tilhengere

Tirsdag ventet hundrevis av mennesker i timevis utenfor Parks bolig i Seoul for å få et glimt av henne da hun kom ut, mens tungt utstyrt politi holdt dem atskilt fra de mange pressefolkene som også hadde møtt fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Park kom ut, sa hun imidlertid ingenting til tilhengere. Hun satte seg rett inn i en svart bil som ble fulgt av en lang rekke politimotorsykler på vei til påtalemyndighetens kontor.

Flere titall personer, mange av dem i høye stillinger innen både politikk og næringsliv, er allerede blitt pågrepet i forbindelse med skandalen. En av dem er Parks venninne Choi Soon-sil, som selv er siktet for å ha brukt Parks posisjon til å presse selskaper for enorme summer. I tillegg er Samsungs toppsjef, Lee Jae-yong, pågrepet og anklaget for å ha betalt store summer i bestikkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå risikerer Park å bli siktet for utpressing, underslag og maktmisbruk, men det er usikkert om påtalemyndigheten vil forsøke å få henne fengslet samtidig som landet går mot nyvalg 9. mai.

Splittet land

Avhøret finner sted elleve dager etter at landets grunnlovsdomstol enstemmig besluttet at Park måtte gå av. Før dette ble hun suspendert av nasjonalforsamlingen som i desember besluttet å stille henne for riksrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skandalen har splittet Sør-Korea i månedsvis. Millioner av mennesker har demonstrert for å få Park avsatt, og protestene har vært de største i landet på flere tiår. De siste ukene er det imidlertid Parks tilhengere, mange av dem eldre, som har fylt gatene.

Avsettelsen er et dramatisk fall for Park, som i slutten av 2012 ble Sør-Koreas første kvinnelige president etter et valg der hun fikk sterk støtte blant konservative. Mange av dem mintes hvordan hennes far, generalen Park Chung-hee, greide å bringe landet ut av fattigdommen for noen tiår siden. Han ledet landet med hard hånd fra 1961 til han ble drept i 1979. Året etter ble det innført demokrati i Sør-Korea.