Macron vant presidentdebatten

Fra venstre til høyre - de fem presidentkandidatene som stilte opp til debatt mandag kveld: Den konservative kandaten Francois Fillon, den uavhengige sentrumslederen Emmanuel Macron, venstreradikale Jean-Luc Melenchon, høyreradikale Marine Le Pen og sosialisten Benoit Hamon. Foto: AP / NTB scanpix
Fra venstre til høyre - de fem presidentkandidatene som stilte opp til debatt mandag kveld: Den konservative kandaten Francois Fillon, den uavhengige sentrumslederen Emmanuel Macron, venstreradikale Jean-Luc Melenchon, høyreradikale Marine Le Pen og sosialisten Benoit Hamon. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes presidentkandidat Emmanuel Macron var den som overbeviste flest seere under mandagens presidentdebatt, ifølge en meningsmåling 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem presidentkandidater deltok i mandagens fjernsynsdebatt, som var den første før presidentvalgets kommende runder den 23. april og 7. mai. Debatten var viktig for alle fem kandidatene ettersom omtrent 40 prosent av velgerne sier at de er usikker på hvem de vil stemme på.

Ifølge nyhetsbyrået TT var det den frittstående kandidaten Emmanuel Macron som overbeviste seerne mest under debatten. Macron støttes av 29 prosent av seerne mot venstreradikalen Jean-Luc Mélenchon sine 20 prosent. Den konservative kandidaten François Fillon og høyrepopulistiske Marine Le Pen havnet på en delt tredjeplass med 19 prosent etter den nesten 3,5 timer lange debatten. Sosialistenes kandidat Benoît Hamon kom sist.

Innvandring

Under debatten sa Hamon at innvandringen til Frankrike har vært stabil siden 1930-tallet, og at "likevel har det blitt debatt om innvandring hvert år".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi burde gå inn for en tilnærming som fremmer integrering i stedet for å selge valgbudskap, sa Hamon.

Nasjonal front-leder Marine Le Pen så ting fra et annet ståsted.

– Vi må stanse lovlig og ulovlig innvandring, sa hun, og argumenterte med at ekstremister sniker seg inn i landet sammen med andre innvandrere. Frankrike bør i stedet ta seg av sine egne fattige og arbeidsledige, sa hun og påpekte viktigheten med at Frankrike ikke blir en vag region under EU.

–Jeg vil ikke bli Angela Merkels visestatsminister, sa Le Pen. Ifølge Reuters holdt hun så opp en statistikktavle som viste hvor mye Tyskland har gått fra Frankrike økonomisk etter at de gikk over til euro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbud mot hodeplagg

Le Pen tok også til orde for at Frankrikes forbud mot muslimske hodeplagg i skolene må utvides til å gjelde på alle offentlige steder. Hamon sa han ble kvalm av Le Pen etter at hun beskrev franske skoler som "et daglig mareritt som er så farlig at elevene går til skolen fylt av frykt".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den venstreradikale kandidaten Mélenchon likte ikke Le Pens budskap om forbud mot alle religiøse hodeplagg, inkludert muslimske hodesjal og jødiske kalotter, og spurte om hun også vil forby folk fra "å ikle seg lange eller korte skjørt" av religiøse årsaker.

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA var det han, som ligger bakerst på meningsmålingene, som hadde de beste utsagnene og ifølge avisen Le Figaro var han den mest nevnte blant seerne på Twitter.

Macron-anklage mot Le Pen

Macron, som ifølge flere målinger ligger an til å kappes med Le Pen i presidentvalget, reagerte kraftig etter at Le Pen beskyldte ham for å være tilhenger av muslimsk badetøy.

– Jeg trenger ingen buktaler, repliserte Macron, som anklaget Le Pen for å bruke religion for å splitte befolkningen.

– Du lyver til velgerne ved å vri på sannheten.

– Fellen du havner i, fru Le Pen, er den som splitter det franske folk, sa Macron.

Den konservative kandidaten François Fillon fremsto som svært behersket. Han har under valgkampen måttet håndtere beskyldninger om å ha lønnet sin kone og parets barn med offentlige midler for arbeid de angivelig ikke har utført.