Verdens skogdag:– Mangler penger til vern av norsk skog

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøorganisasjonene mener norsk vern går i sneglefart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC elsker tre

Derfor vil vi i år bruke vårt jubileumsår til å feire det spesielle treet ditt. Bli med i konkurransen og feiringen! Send oss et bilde av ditt tre og du kan vinne en flott premie.

BLI MED I KONKURRANSEN NÅ

Da Stortinget i fjor vedtok at 10 prosent av den norske produktive skogen skulle vernes jublet miljøorganisasjonene. Men nå er de bekymret over at prosessen går for sakte.

– Dessverre står det ikke så bra til med gammelskogen. Norge har ekstremt lite gammel naturskog igjen og bare 2,4% av skogen er eldre enn 160 år, sierTrude Myhre, skogbiolog og rådgiver i WWF Verdens naturfond til ABC Nyheter.

Hun er opptatt av at man skal verne de gamle trærne og skoger med mye gamle og døde trær fordi halvparten av de utrydningstruede artene lever i skogen og de sliter i mangel på gamle og døde trær.

– Allerede er 75 prosent av skogene våre flatehogd og gjort om til granplantasjer der artene ikke overlever, sier hun.

Trude Myhre i Vestfoldskoger. Foto: Arne Nærva / WWF
Trude Myhre i Vestfoldskoger. Foto: Arne Nærva / WWF

– Miljøministeren vil bli 75 år

Beregninger som WWF har gjort viser at miljøminister Vidar Helgesen rekker å bli 75 år før målsetningen om 10 prosent vern er oppnådd med dagens tempo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vernet er avhengig av at det er penger på statsbudsjettet da skogeierne får betalt erstatning for at skogene ders skal vernes.

– Med dagens skogvernbevilgning nås nemlig ikke om ti prosent før i 2043, sier Myhre.

Les også: Nye rekorder for både vern og hogst

– Historisk høyt nivå

Statsekretær i Klima- og miljødepartementet kjenner seg ikke igjen i kritikken.
– Det vedtatte målet om 10 prosent skogvern er svært viktig og gir grunnlag for å bevare store arealer med viktig naturmangfold i skog. I budsjettet for 2017 øker vi bevilgningen til skogvern med 50 millioner kroner. Det er et historisk høyt nivå, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener også at de har bevilget mer enn forgjengerne.

– Regjeringen og samarbeidspartiene har på fire år bevilget nærmere 1,5 milliarder til skogvern. Det er mer enn forrige regjering gjorde på sine åtte år. Vi har altså mer enn doblet innsatsen i skogvernarbeidet, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pinlig for regjeringen

WWF mener det er pinlig at regjeringen ikke har fulgt opp vedtaket om 10 prosent skogvern med en kraftig økning i budsjettet for i år. Kun 442 millioner kroner er satt av i årets budsjett, samtidig har miljøorganisasjonene regnet ut at en årlig skogvernmilliard er et minimum for å verne ti prosent av skogen.

– Høyre imponerer ikke når det gjelder skogvern. Før valget i 2013 testet WWF alle partiene og kom fram til at det kunne bli mer skogvern med Erna enn med Jens. Det gjorde det ikke, for selvom Høyre gikk til valg på å øke skogvernet mer enn de rødgrønne har de ikke innfridd skogvernløftene. Vi i WWF forventer selvsagt at regjeringen følger opp stortingsvedtaket om ti prosent skogvern med en kraftig økning i budsjettet, sier Myhre.

Men Nikolai Astrup, stortingsrepresentant fra Høyre, vil ikke ha på seg at at de har sviktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen og samarbeidspartiene har økt ambisjonene for skogvern beydelig sammenlignet med tidligere regjeringer, sier han.

Han peker på at bevilginene til skogvernet har økt, til tross for at de økonomiske forutsetningene i kjølvannet av oljeprisfallet har vært krevende.

– Jeg merker meg at enkelte partier lovet gull og grønne skoger det året de gikk av, men gjorde langt mindre da de hadde makt til å gjennomføre det, legger han til.

Oppdatert med sitater fra statsekretær Lars Andras Lunde i Klima- og miljødepartementet.