Meny

EU vil ha plan for å stenge Libya-ruten

Libyas internasjonalt anerkjente statsminster Fayez al-Sarraj inspiserte æresvaktene før han møtte Italias statsminister Paolo Gentiloni i Roma mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskesmuglere må bekjempes, grenseovervåkingen må styrkes, og utsendelser fra EU må intensiveres, konkluderer EU etter et møte med nordafrikanske ledere.

Møtet fant sted i Roma og hadde som mål å legge planer for hvordan EU i samarbeid med nordafrikanske ledere kan stenge ruten som migranter og flyktninger benytter for å ta seg over havet fra Libya til Europa.

Bakmenn fraktet i fjor 181.000 mennesker over havet fra Libya til EU. Mer enn 4.500 døde eller forsvant underveis, heter det i en uttalelse fra møtet mandag.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har 15.852 migranter til nå i år nådd fram til Italia etter å ha tatt seg over Middelhavet, og 481 har mistet livet underveis.

– Bakmennene er den største gruppen som skor seg på denne aktiviteten, og landene må samarbeide for å ødelegge denne forretningsmodellen, heter det i en felles møteuttalelse.

Styrking av grensetiltak og raskere utsending av dem som har tatt seg ulovlig over grensene, blir satsingsområde, ifølge møteuttalelsen.

Italia skrev i februar under på avtaler med Libya og Tunisia for å lettere kunne bekjempe menneskesmuglere, og for å få på plass strengere grensetiltak.

Populært