Meny

Trumps dommerkandidat grilles

Neil Gosuch blir av kolleger beskrevet som smart, jordnær, måteholden og grundig. Før han kan bli høyesterettsdommer, må han godkjennes av Senatet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Neil Gosuch blir av kolleger beskrevet som smart, jordnær, måteholden og grundig. Før han kan bli høyesterettsdommer, må han godkjennes av Senatet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Neil Gorsuch, mannen som president Donald Trump ønsker som dommer i USAs høyesterett, ligger nå på grillen i Senatet. Innvandring og abort står på menyen.

Gorsuch (49) regnes som en konservativ dommer, og senatorene er spesielt interessert i hans syn på omstridte spørsmål som innvandring og abort. Mandag startet den første av den fire dager lange høringen. Tirsdag tar senatorene fatt på selve utspørringen av Gorsuch.

Justiskomiteens leder Chuck Grassley sier det er planlagt avstemning i komiteen 27. mars. Deretter sender komiteen saken til plenumsbehandling, og en endelig avstemning er planlagt 3. april. Republikanerne i Senatet har ytret ønske om at valget av Gorsuch kan bli bekreftet før Kongressen tar fatt på en to uker lang ferie 7. april.

USAs høyesterett består av ni dommere, men etter at dommeren Antonin Scalia døde i fjor, har en plass stått tom. Styrkeforholdet er nå 4–4 mellom konservative og liberale dommere.

President Barack Obama forsøkte å få utnevnt en ny dommer i fjor, men Senatet, som har republikansk flertall, satte en stopper for utnevnelsen.

Dommerne i høyesterett utnevnes av presidenten, men de må godkjennes av Senatet.

Når man snakker om høyesterettsdommerne som konservative og liberale, mener man først og fremst deres syn på hvordan grunnloven skal tolkes. Gorsuch regnes som bokstavtro tolker av grunnloven. Han har stor støtte blant republikanerne, men også fra en del venstreorienterte rettseksperter.

Demokrater som sitter i justiskomiteen skal ifølge AP være splittet i synet på hvor hardt de skal gå ut mot Gorsuch i høringsprosessen.

Annonse
Populært