Storbritannia trykker på brexitknappen 29. mars

Storbritannias brexitminister David Davis sier landet står foran de viktigste forhandlingene på en generasjon.
Storbritannias brexitminister David Davis sier landet står foran de viktigste forhandlingene på en generasjon. Foto: Matt Dunham / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia er i rute med brexit. Den formelle prosessen for utmelding av EU settes i gang onsdag 29. mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står ved terskelen til de viktigste forhandlingene på en generasjon for dette landet, sier Storbritannias brexitminister David Davis.

Han bekrefter nå at startskuddet for den formelle prosessen for utmelding av EU er satt til onsdag 29. mars. Britene vil da sende et brev til EU der de gjør det klart at de har til hensikt å forlate unionen. Storbritannias statsminister Theresa May holde en tale i Parlamentet samme dag.

Storbritannias EU-ambassadør Tim Barrow ga kontoret til EUs president Donald Tusk en orientering om planene mandag morgen.

Er klar til å forhandle

På EU-siden er prosessen planlagt ned til minste detalj, forsikrer EU-kommisjonen.

– Vi er klar til å starte forhandlingene. Vi venter på brevet, og nå vet vi at det vil komme den 29. mars, sier EU-kommisjonens pressetalsmann Margaritis Schinas.

Neste steg blir at EUs medlemsland vedtar et sett med retningslinjer for forhandlingene, forteller han. Når det har skjedd, vil EU-kommisjonens forhandlingsteam be om formelt mandat til å sette i gang. Dette mandatet må vedtas av medlemslandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusk skriver på Twitter at han vil legge fram et utkast til retningslinjer innen 48 timer etter at brevet fra Storbritannia er mottatt.

Det er ventet at de 27 landene som blir igjen i EU, vil holde et ekstraordinært toppmøte om saken i løpet av april.

Vanskelige forhandlinger

Skilsmisseoppgjøret ligger an til å bli svært vanskelig. Blant annet er det ventet at EU kan komme til å kreve opp mot 60 milliarder euro av Storbritannia for å dekke budsjettutgifter britene allerede har vært med på å vedta. Det er en sum britene ikke uten videre vil godta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet viktig spørsmål er hva som skal skje med EU-borgere som bor i Storbritannia, og briter som bor i andre EU-land. Alt i alt er det snakk om flere millioner mennesker.

Brexit har også skapt voldsom splittelse innad i Storbritannia, og spesielt skottene har varslet at de vil kjempe for å beholde medlemskapet i EUs indre marked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To år

EUs forhandlingsteam ledes av franske Michel Barnier. Han har også en nordmann – Georg Riekeles – med på laget.

Ifølge Lisboatraktatens artikkel 50 kan det i utgangspunktet forhandles i opptil to år når den formelle utmeldingsprosedyren settes i gang.

Forhandlingsperioden kan forlenges hvis landene enstemmig blir enige om det.

Utløper forhandlingsperioden uten enighet, vil Storbritannia bli kastet ut av EU uten noen ny avtale. Statsminister May har vært klar på at dette utfallet ikke kan utelukkes, og at ingen avtale vil være bedre for Storbritannia enn en dårlig avtale.

Brexit-prosessen:

* 23. juni i fjor stemte 51,9 prosent av britene for at Storbritannia skal forlate EU.

* 13. mars ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU.

* 16. mars ga dronning Elizabeth offisielt sin godkjennelse til brexit.

* 29. mars vil May utløse Lisboa-traktatens artikkel 50. Artikkelen setter en frist på to år for forhandlingene mellom EU og et land som ønsker å melde seg ut. Dersom det ikke oppnås enighet, gjelder utmeldelsen automatisk. EU-toppmøtet og medlemslandet kan imidlertid bli enige om å utvide denne perioden.

* EU-kommisjonens sjefforhandler Michel Barnier har gjort det klart at en utmeldingsavtale må være sluttført i løpet av oktober 2018 for å få den gjennom EU-parlamentet innen mars 2019.