Alle mot Macron i første TV-debatt

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron ligger ifølge meningsmålinger best an til å vinne presidentvalget i Frankrike. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
Sentrumskandidaten Emmanuel Macron ligger ifølge meningsmålinger best an til å vinne presidentvalget i Frankrike. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem ledende kandidatene i presidentvalget i Frankrike møtes til en første TV-debatt mandag kveld. Emmanuel Macron kan vente angrep fra alle kanter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron er klar favoritt på meningsmålingene foran TV-debatten. Dermed er han også fiende nummer én for alle de andre kandidatene.

Lørdag ble den endelige kandidatlisten lagt fram. Den inneholdt elleve navn, men seks av dem er for marginale til at de får delta mandag kveld.

De fire som får utfordre Macron, er venstreradikale Jean-Luc Mélenchon, sosialistenes kandidat Benoît Hamon, konservative François Fillon og Marine Le Pen på ytre høyre.

Le Pens rådgivere sier at hun vil gå til angrep på det hun mener er "globalisme" fra Macrons side.

Macron må også regne med å bli presset av Fillon, som i dag er nummer tre på målingene og som håper på å vinne tilbake sentrumsvelgere som Macron har tatt fra ham.

Hamon angriper på sin side Macron for å være en elitist som ikke forstår vanlige mennesker.

Meningsmålinger viser at det er Macron som har de minst trofaste velgerne blant kandidatene. Le Pens velgere er de mest lojale.

Rundt 65 prosent av de stemmeberettigede sier de kommer til å bruke stemmeretten. Mer enn 40 prosent av disse har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Presidentvalget i Frankrike:

* Det franske presidentvalget går i to runder. Første runde holdes 23. april. De to kandidatene som får flest stemmer i første runde, går videre til en avgjørende runde 7. mai.

* Elleve kandidater stiller i første runde: Nicolas Dupont-Aignan, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Benoît Hamon, Nathalie Arthaud, Philippe Poutou, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, Jean-Luc Mélenchon, François Asselineau og François Fillon.

* Ifølge meningsmålinger er det i dag sentrumskandidaten Emmanuel Macron og ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen som ligger best an til å gå videre til annen runde. Konservative François Fillon er nummer tre på målingene.

* Meningsmålinger for en tenkt annen valgrunde mellom Macron og Le Pen viser at Macron ligger an til å vinne med over 60 prosent av stemmene.