Microsoft tipset Kripos om overgrepsbilder

Kripos er fornøyd med at Microsoft varslet dem om overgrepsbilder. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Kripos er fornøyd med at Microsoft varslet dem om overgrepsbilder. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 62-åring er dømt for opplasting av overgrepsbilder etter at Microsoft varslet Kripos om hva han drev med på nettkontoen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG benytter Microsoft sikkerhetssystemer som automatisk registrerer opplasting av overgrepsbilder. Selskapet har utviklet en programvare som heter PhotoDNA, som skal oppdage og stoppe spredningen av bilder som viser overgrep av barn. Da 62-åringen lastet opp to slike bilder på sin Google Drive-skykonto, plukket Microsoft det opp og varslet Kripos. Knapt et halvt år senere ble det gjennomført ransaking hos mannen og funnet en CD-plate med 50 bilder som viste seksuelle overgrep mot barn. Nå er mannen dømt til betinget fengsel i en tingrett på Vestlandet.

– Dette viser at internett ikke er et sted der man usett kan begå forbrytelser mot barn, og at internasjonalt politisamarbeid fører til at også nordmenn må stå til ansvar for kriminalitet begått i andre land. God lokal etterforskning av det som i utgangspunktet «skjedde på internett» fører til stadighet til dommer i Norge, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos.