Harde kamper i gamlebyen i Mosul

En gutt sykler forbi ødelagte biler og raserte hus i et nabolag i Mosul som nylig er frigjort i offensiven mot IS. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
En gutt sykler forbi ødelagte biler og raserte hus i et nabolag i Mosul som nylig er frigjort i offensiven mot IS. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Foto: Felipe Dana / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske regjeringsstyrker med helikopterstøtte var søndag i hard kamp med IS-krigere i utkanten av gamlebyen i Mosul. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS-krigerne har hittil nektet å gi seg og angrep de framrykkende regjeringsstyrkene med granater fra et område IS fortsatt har kontroll over. Det var styrker fra det føderale politiet det gikk mest utover.

Etter å ha erobret bydelene som ligger øst for Tigris og forsteder sør for sentrum på vestbredden av elva, er styrkene på vei inn i gamlebyen og sentrum av Vest-Mosul.

Les også: – Har lært av bin Ladens skjebne

Søndag rykket de fram mot Jernbroen, en av broene over elva som er ødelagt i kampene, og hadde som mål å erobre den symbolsk viktige Al-Nouri-moskeen, der IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i 2014 proklamerte sitt islamistiske kalifat. Styrkene befant seg søndag 600 meter fra moskeen, som ligger midt i gamlebyen.

Kampen om gamlebyen med sin labyrint av smale og trange gater og smug var alltid ventet å bli den vanskeligste delen av gjenerobringen av Mosul. Situasjonen kompliseres av at det trolig er flere hundre tusen sivile familier i de gamle husene.

Over 150.000 mennesker har flyktet fra kampene i og rundt den vestlige delen av Mosul den siste måneden, opplyste irakiske myndigheter før helgen.

Les også:

– Kampene om Mosul er nå i sluttfasen

IS planlegger neste fase av krigen