Canadisk lærer kåret til verdens beste

Bayerns Thomas Müller (tredje fra venstre) sto frem i 1-0-seieren mot Borussia Mönchengladbach søndag
Bayerns Thomas Müller (tredje fra venstre) sto frem i 1-0-seieren mot Borussia Mönchengladbach søndag Foto: Martin Meissner / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadiske Maggie MacDonnell, som er lærer i en inuittlandsby i det nordlige Canada, er kåret til vinneren av prisen Global Teacher Prize. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

MacDonnell, som blir hyllet for å forandre livene til sine elever, kunne søndag hente hjem prisen på én million dollar i skarp konkurranse med 20.000 lærere fra 179 land.

De siste seks årene har MacDonnell vært lærer i inuittlandsbyen Salluit, der selvmord blant unge er et stort problem. Selv har hun vært vitne til ti selvmord.

– Det å komme på skolen som lærer om morgenen når det er en top pult i klasserommet. Da er det stivt og stille, sa hun og kjempet med tårene da hun mottok prisen under en seremoni i Dubai. Det er tredje gang prisen deles ut.

I sin egen undervisning understreker hun betydningen av håp og gode handlinger, hun har også laget et selvhjelpsprogram særlig rettet mot jenter. Tidlige graviditeter er vanlige i området, der også seksuelt misbruk er utbredt, ifølge MacDonnells egen biografi.

Tidligere har det vært vanskelig å beholde lærerne i Salluit, som kun kan nås med fly. Mange har sluttet midt i semesteret på grunn av stress og de tøffe forholdene.