Harde kamper i utkanten av Damaskus

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harde kamper brøt ut øst i Damaskus da opprørere infiltrerte regimekontrollerte deler av den syriske hovedstaden, angivelig gjennom tunneler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) og innbyggere i bydelen Jobar gikk en opprørere ledet av Fatah al-Sham overraskende til angrep ved daggry søndag.

Fatah al-Sham er tidligere kjent som Nusrafronten, som er al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Opprørerne sprengte først to kraftige bilbomber, før de fulgte opp med flere selvmordsbomber og skjøt raketter og granater inn mot sentrum av byen.

«Sjokk»

Ifølge SOHRs leder Rami Abdulrahman rykket opprørerne inn i området rundt den vanligvis travle Abbasid-gaten og tok kontroll over flere bygninger og deler av en busstasjon i Jobar. Utover dagen ble det hørt kraftig skuddveksling og salver fra snikskyttere i området.

– Etter en stor framrykning fra opposisjonelle krigere kom regimet over sjokket og innledet en motoffensiv, sier Abdulrahman søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet skjer få dager før en ny runde FN-støttede fredssamtaler etter planen skal gå av stabelen i Genève. Opprørere og regimet inngikk i desember en landsomfattende våpenhvile, men kampene har fortsatt i store deler av landet, også i hovedstaden.

Les også: Danmark krever forklaring fra Tyrkia om trusselanklager

Tunneler

Opprørere tok seg i løpet av natt til søndag inn i hovedstadsområdet gjennom tunneler, før de gikk til angrep i Jobar- og Qabun-områdene, ifølge statlige medier. Målet med angrepet er ifølge SOHR å bryte regimets beleiring ved å knytte sammen de opprørskontrollerte enklavene i Jobar og Qabun, som har vært utsatt for kraftig bombardement fra regimetro styrker de siste ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med søndagens angrep har opprørerne i Jobar gått fra å ha en defensiv stilling til en offensiv, sier Rami Abdulrahman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jobar er et av tre områder i den syriske hovedstaden som fortsatt kontrolleres delvis av opprørere. Bydelen er beleiret av syriske regjeringsstyrker og ligger mellom det regimekontrollerte bysenteret og opprørsbastionen Ghouta i utkanten av Damaskus.

Motoffensiv

Kampfly fra regjeringshæren ble satt inn i et motangrep, og infanteri og stridsvogner rullet inn i Øst-Damaskus på ettermiddagen. Ifølge syriske statlige medier ble opprørerne slått tilbake. Hæren sperret av alle veier inn til Abbasid-plassen, og en tykk røyksky steg opp fra området, melder AFPs korrespondenter i byen. Minst ni regjeringssoldater og tolv opprørere ble drept i kampene, ifølge SOHR.

Bashar al-Assads regjering har prøvd å presse opprørerne til å overgi seg i Damaskus etter å ha gjenerobret storbyene Aleppo og Homs, samt flere forsteder til hovedstaden.

Titalls tusen opprørere, dissidenter, deres familiemedlemmer og andre sivile har gått med på å flytte fra områder under langvarig beleiring. Mange har fått fritt leide til opprørskontrollerte områder nordvest i Syria, men opposisjonen og FN-eksperter mener de tvangsflyttes.

Les også: